Przepisy i porady

Jak przygotować produkt do produkcji soku

Redakcja Wyciskarki Opinie

Mam obierać, usuwać nasiona czy usuwać? Otrzymuję wiele tego typu pytań i okazało się, że podczas przygotowywania produktów do sokowania, sposób w jaki przygotowujesz pewne produkty będzie zależał od funkcjonalności i Twoich osobistych preferencji. Oto kilka moich wskazówek, które pomogą Ci się nimi kierować:

Ogólne wskazówki:

  1. Zawsze dokładnie myj produkty i używaj produktu lub płukanki antybakteryjnej - podając surowy, niepasteryzowany sok, chcesz mieć pewność, że produkt jest tak czysty, jak to tylko możliwe.
  2. Jeśli skórka nie wpływa na smak lub kolor soku - nie należy jej obierać! W zewnętrznej warstwie wielu owoców i warzyw znajduje się duże stężenie korzystnych składników odżywczych.
  3. Jeśli nasiona są wielkości dołów wiśniowych lub większe, usuń je - doły i duże nasiona mogą nadać sokowi nieco gorzkiego smaku, a także zniszczyć lub nawet uszkodzić ostrza.
  4. W przypadku dużych przedmiotów (ananasów i większych) wolę pokroić je na ćwiartki - ułatwi to obróbkę produktu w bardziej stałym tempie.

Jabłka: Można trzymać całe i nieobrane.

Buraki: Zdejmij górne końce i dokładnie oczyść dno. Jeśli są małe, usuwam również dolną, chudą część.

Jagody: Te małe, mięsiste owoce mają miękką konsystencję i nie zawierają dużej ilości płynu. Polecam użycie miksera, aby zmieszać je z puree, a następnie dodać do soku. Aby użyć więcej jako napar kolorowy i smakowy - delikatnie przetworzyć, a następnie sprasować z innymi składnikami receptury.

Marchewki: Lubię usuwać górne partie marchewki, ponieważ trudno jest usunąć wszystkie zabrudzenia.

Ogórki: Oczyścić środkiem antybakteryjnym w celu usunięcia wosku. W przypadku jasnych, nieziarnistych soków obieram ogórki - w przeciwnym razie pozostawiam je na skórze.

Warzywa liściaste: Na ogół nie usuwam łodyg - zwykle zawierają dużo smaku i soku. Pochodzące z gospodarstwa warzywa liściaste mają zazwyczaj najwięcej zanieczyszczeń na liściach i muszą być dokładnie umyte.

Cytryny i limonki: W przypadku soków o mocniejszym smaku lub pełnoziarnistych, lubię je mielić z założoną skórką - jest to preferencja, z którą niektórzy mogą się nie zgadzać - ale kiedy soki są całe, uważam, że skórka nie jest tak gorzka, jak w przypadku pomarańczy i grejpfrutów.

Mango i Papaja: W większości miejsc są one trochę drogie i nie zawierają dużo soku - polecam wymieszać je w mikserze, a następnie dodać do soku.

Melony: Można albo obrać, albo trzymać skórkę na arbuzie, jeśli nie jest tak słodka, to na pewno bym ją obrał. Lubię spadź z nasion i kantalupę, ponieważ podczas mielenia lub przetwarzania nasion uzyskuje się lekko gorzki smak.

Orzechy: Ogólnie rzecz biorąc, usuń łupiny - jednak zachowaj lub zamów, jeśli to możliwe, z założoną skórką, orzechy takie jak migdały zawierają dużo aromatu w brązowej skórce.

Pomarańcze i Grejpfruty: Wolę je obrać, a następnie rozdrobnić i ugnieść ze względu na gorzki smak w skórce.

Ananasy: Zdejmij zieloną koronkę i pokrój na ćwiartki, ale zostaw skórę na wierzchu.

Owoce Męki Pańskiej: W większości miejsc są nieco drogie, lubię dodawać je do gotowego soku, wyciągając nasiona i mieszając je z sokiem.

Zobacz