Przepisy i porady

Dodaj te nasiona jako przekąskę po treningu, aby wzmocnić mięśnie.

Redakcja Wyciskarki Opinie

 

Nie powinno nikogo dziwić, że pestki słonecznika i dyni to niezwykle zdrowe nasiona jadalne. Przez tysiące lat ludzie polegali na nasionach jako głównej części swojej diety. Jednak niewiele osób rozumie dziś, jak cenna może być garść nasion, jeśli chodzi o zdrowe przekąski.

 

Jak przekąska wypełniona białkiem wpływa korzystnie na Twój trening

Podczas gdy węglowodany mogą dać Ci szybki zastrzyk energii, białka utrzymują uczucie sytości i energii przez dłuższy czas. Pomagają uniknąć przejadania się i wspomagają utratę wagi.

W dniu treningu korzystne byłoby spożycie odpowiedniego rodzaju białka w odpowiedniej ilości. Podczas treningu siłowego, białko wspomaga naprawę i rozwój mięśni. Twoje ciało używa białka do efektywnego spalania i wykorzystania tłuszczu jako energii, w tym samym czasie spalając więcej kalorii niż kiedy jesz węglowodany lub tłuszcze.

 

Inne korzyści zdrowotne płynące z pestek słonecznika i dyni

To tylko kilka z innych wspaniałych korzyści zdrowotnych płynących z nasion słonecznika i dyni:

  • ½ filiżanki tych zdrowych dla serca nasion zawiera prawie zalecaną dzienną dawkę magnezu, który zapewnia wydajne pompowanie serca, zdrowe kości i rozwój zębów, rozluźnienie naczyń krwionośnych i regularne funkcjonowanie jelit. Większość Amerykanów cierpi na niedobór tego ważnego minerału.
  • Nasiona te są doskonałym źródłem cynku, który jest ważny dla wzmocnienia układu odpornościowego, indukowania jakości i spokojnego snu, poprawy nastroju, regulacji poziomu cukru we krwi, utrzymania zdrowia prostaty i zmniejszenia objawów menopauzalnych u kobiet po menopauzie.
  • Surowe nasiona są jednymi z najlepszych źródeł roślinnych omega 3s, które są przeciwzapalne w leczeniu trądziku, zapalenia stawów i innych dolegliwości zapalnych bez skutków ubocznych. Robi również dobrą robotę, aby obniżyć poziom cholesterolu LDL dla zdrowia sercowo-naczyniowego.
  • Ich wysoka zawartość selenu sprawia, że nasiona są odpowiednim pożywieniem dla osób cierpiących na zaburzenia tarczycy, czyli niedobór tego minerału.

 

Przygotowywanie nasion słonecznika i dyni

Jedzenie nasion na surowo może być najszybszym i najłatwiejszym sposobem na ich spożycie, ale dla większości ludzi nie jest to zbyt smaczne. Zamiast tego, wypróbuj tę metodę przygotowania, która wydobywa naturalny smak nasion i sprawia, że łatwo jest chwycić garść na popołudniową lub potreningową przekąskę.

 

Prażenie nasion słonecznika

  • Namocz nasiona słonecznika w oczyszczonej wodzie na noc, aby nie wyschły podczas prażenia. Następnego dnia rano odsącz je z nadmiaru wody i osusz. W naczyniu do pieczenia, wrzuć nasiona do odrobiny organicznej oliwy z oliwek extra virgin. Piecz w temperaturze 300 stopni przez około 30 minut, aż łupiny staną się złotobrązowe. Mieszaj od czasu do czasu, aby upewnić się, że upiekły się równomiernie po obu stronach.

 

Prażenie pestek dyni

  • Po wyjęciu pestek z dyni, ściągnij z nich pozostały miąższ. Namocz je w wodzie, aby je oczyścić. Rozłóż nasiona na blasze do pieczenia. Wytrzyj je do sucha papierowymi ręcznikami. Skropić pestki dyni łyżką stołową oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wymieszaj rękoma, aby je obtoczyć. Posyp koprem włoskim, chili w proszku lub pieprzem, jeśli chcesz. Praż w temperaturze 300 stopni przez około 30 minut.

Więcej na: http://bimbo24.pl

Zobacz