Czym naprawdę jest sok tłoczony na zimno?
"Co to jest sok tłoczony na zimno? I dlaczego jest o wiele lepszy niż inne rodzaje soków?"
Skoro czytasz ten artykuł, to możesz się założyć, że albo ty, albo twoi klienci z branży soków zadali ci te pytania.
Produkcja soku tłoczonego na zimno jest prostym i fascynującym procesem, w którym powstaje gęste odżywczo, pyszny, zdrowy sok.
Te atrybuty doprowadziły do eksplozji zainteresowania sokiem tłoczonym na zimno. W październiku 2018 roku Yahoo Finance ogłosiło, że rynek soków tłoczonych na zimno przekroczy 8,1 mld dolarów do 2024 roku.
Wraz ze wzrostem ilości tłoczonego na zimno soku, uważamy, że teraz jest to świetny moment, aby wyjaśnić, co to jest i jak jest robione. Oto, co opiszemy w tym artykule:
- Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania metody prasowania soków na zimno i sprzętu do przetwarzania pod wysokim ciśnieniem.
Korzyści zdrowotne płynące z soku wyciskanego na zimno
Przy wytwarzaniu soku tłoczonego na zimno świeże owoce i warzywa umieszcza się w prasie hydraulicznej lub pneumatycznej (napędzanej siłownikiem pneumatycznym), która wywiera ciśnienie na produkt w celu uzyskania maksymalnej ilości soku z miąższu. Metoda ta pozwala na zachowanie integralności soku, pozostawiając go wypełnionego oryginalnymi substancjami odżywczymi. Sok tłoczony na zimno jest znany ze swoich korzyści zdrowotnych, w tym:
- Wzmocnienie układu odpornościowego organizmu za pomocą witaminy C Obniżenie poziomu cholesterolu Promocja utraty wagi Zwiększenie energii Poprawa wzroku i zdrowia oczu Poprawa wzroku i zdrowia oczu Ochrona przed chorobami Poprawa niedoskonałości skóry Pomoc w detoksykacji organizmu
Metoda i sprzęt do wyciskania na zimno
Lubimy porównywać proces sokowania do przyjemnego masażu produktów - lubimy mówić, że szczęśliwy sok pochodzi ze szczęśliwych owoców! W procesie tłoczenia na zimno nie wykorzystuje się ciepła do ekstrakcji soku, co oznacza, że w surowym soku nie ma strat składników odżywczych, enzymów ani witamin.
Istnieje kilka różnych rodzajów sokowirówek, które mogą być używane do produkcji surowego soku, ale tylko prawdziwa prasa do soków może zrobić prawdziwy sok tłoczony na zimno. Każdy rodzaj sokowirówki ma swoje zalety i przemyślenia - aby dowiedzieć się więcej na temat różnych sokowirówek na rynku, przeczytaj poniżej, a także na naszym blogu tutaj.
- Sokowirówka Odśrodkowa Sokowirówka ta wymusza produkcję w kierunku i przez ostre sito za pomocą ruchomego ostrza z ostrymi zębami, które wytwarzają sok z dużą prędkością około 6.000-14.000 obr. W ten sposób powstaje ciepło i utlenianie, które niszczą składniki odżywcze. Jest to jedna z najbardziej popularnych sokowirówek domowych na rynku. Dostarcza konsumentom szybki i łatwy w użyciu sok, który jest produkowany do natychmiastowego spożycia. Sok produkowany w sokowirówce odśrodkowej ma tendencję do szybkiego oddzielania się i zawiera do 30% substancji stałych, w tym skórki, nasiona i łodygi. Sokowirówka (Slow Juicer) Owoce i warzywka są przepychane przez zsuwnię i powoli wyciskane i przeciskane przez ostre sito z prędkością 80-100 obrotów na minutę. W wyniku tego powstaje sok o dużej zawartości części stałych z dużą ilością niestrawnych włókien. Sok z sokowirówki do żucia ma tendencję do oddzielania się wolniej niż sok z sokowirówki odśrodkowej, ale i tak znacznie szybciej niż z prawdziwej prasy. Sokowirówki te mogą być idealne dla osób przygotowujących soki w domu, które nie mają nic przeciwko rozległemu procesowi czyszczenia i planują produkcję soku, który ma być podawany natychmiast. Sokowirówka Twin-Gear Podobnie jak inne sokowirówki, sokowirówki Twin-Gear powoli ekstrahują sok z produkcji, zmuszając rośliny do ostrego ekranu przy 80-120 obr/min z mniejszą ilością ciepła i utleniania niż w przypadku sokowirówek odśrodkowej. Sok jest pulchnym, spienionimicznym produktem, który może być gorzki w smaku i ma gęsty i gruby smak w ustach. Ponownie, te sokowirówki mogą być idealne dla osób, które nie mają nic przeciwko rozległemu procesowi czyszczenia i planują produkcję soku, który ma być podawany natychmiast. Hydrauliczna (lub pneumatyczna) prasa do soków Prawdziwa prasa do soków jest najlepszym na rynku sokowirówką do tworzenia prawdziwego soku tłoczonego na zimno. Prasa ta wytwarza największą ilość soku z około 99% cieczą i mniej niż 1% miazgi. Wytwarza również sok o najdłuższym okresie przydatności do spożycia (około 3-5 dni) dzięki minimalnemumu nagrzewaniu i utlenianiu.
Termin przydatności do spożycia
Często jesteśmy pytani o termin przydatności do spożycia tłoczonego na zimno soku po jego rozlewaniu. Prawda jest taka, że istnieje wiele czynników, które mają wpływ na okres trwałości soku tłoczonego na zimno. Przez "okres trwałości" rozumiemy kolor i smak - nie twierdzimy, że jest on bezpieczny dla zdrowia i bezpieczeństwa*. Istnieją przepisy dotyczące terminu przydatności do spożycia, które różnią się w zależności od regionu, upewnij się, że postępujesz zgodnie z wytycznymi rządu Twojego regionu. Oto kilka wskazówek, jak najlepiej wykorzystać okres trwałości soku tłoczonego na zimno:
- Użyj produktów z zaufanego źródła, a upewnienie się, że są one jak najświeższe, wpłynie korzystnie na Twój okres przydatności do spożycia. Unikaj stosowania produktów gnijących, utlenionych lub wstępnie rozdrobnionych w soku - skróci to Twój okres trwałości i może mieć wpływ na końcowy wynik. Utrzymuj temperaturę w oczach Jeśli chcesz, aby sok tłoczony na zimno pozostał wysokiej jakości, utrzymanie zimnego produktu w trakcie całego procesu produkcji soku jest niezwykle ważne. FDA zaleca utrzymanie temperatury na poziomie lub poniżej 41° F (5° C). Obejmuje to również kontrolowanie temperatury podczas transportu, zwłaszcza jeśli jesteś hurtowym dystrybutorem. Soki o wyższej kwasowości mają tendencję do dłuższej trwałości niż soki o niskiej kwasowości. Podczas tworzenia receptur na sok, generalnie zalecamy dodawanie kwaśnych owoców do receptur, gdy jest to możliwe w celu poprawy trwałości. Wyposażenie Wysokiej jakości prasa do soków daje korzyści w postaci tworzenia soków tłoczonych na zimno, które mają znacznie dłuższy okres trwałości niż soki produkowane z innymi sokowirówkami. Inne urządzenia do produkcji soków wykorzystują różne metody ekstrakcji soku z produktu. Jeśli produkt nie jest odpowiednio tłoczony, może to spowodować, że sok będzie się szybciej rozdzielał i psuł.
Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat terminu przydatności do spożycia, sprawdź nasz artykuł- Zrozumienie terminu przydatności do spożycia soku prasowanego na zimno.
Przetwarzanie pod wysokim ciśnieniem
Przy wytwarzaniu surowego, tłoczonego na zimno soku, okres przydatności do spożycia wynosi około trzech do pięciu dni. Aby przedłużyć okres trwałości soku, powszechnie stosuje się przetwarzanie wysokociśnieniowe. Ta metoda pasteryzacji zabija co najmniej 99,999% mikroorganizmów, które znajdują się w soku. Oto krótki przegląd tego procesu:
Sok tłoczony na zimno jest wytwarzany w prasie do soków i butelkowany w plastikowych butelkach. Butelki plastikowe są umieszczane w komorze, która napełnia się wodą i dociska butelki do 58.000 PSI. Ciśnienie utrzymuje się przez kilka minut, po czym się uwalnia. Butelki są użytkowane i mają teraz okres przydatności do spożycia 30-45 dni.
W ten sposób sok, który został umieszczony w komorze, ma teraz przedłużony okres trwałości. Zgodnie z prawem FDA, sok tłoczony na zimno musi być poddany procesowi podobnemu do HPP lub pasteryzacji, aby mógł być rozprowadzany hurtowo.
Jeśli zakupiłeś sok tłoczony na zimno w sklepie spożywczym, istnieje prawdopodobieństwo, że został on poddany HPP, nawet jeśli nie jest to zaznaczone na etykiecie (nie jest wymagane wymienienie etapów przetwarzania na etykiecie żywności). Jeśli produkujesz sok, a następnie sprzedajesz go bezpośrednio konsumentowi, HPP nie jest wymagane.