Zanim kupisz wyciskarkę wolnoobrotową
Prawdopodobnie każdy z nas wielokrotnie obiecywał sobie, że zmieni swój sposób odżywiania się na bardzo zdrowy. Na pewno obiecywaliśmy sobie, że już od jutra w naszym jadłospisie będzie więcej warzyw i owoców, także w postaci soków. Bardzo szybko jednak zapominaliśmy o swoich obietnicach. Sami przed sobą tłumaczyliśmy się, że brakuje nam odpowiednich sprzętów, aby zmienić swój sposób odżywiania się. Także restauratorzy mają obawy związane z wprowadzeniem do menu świeżo wyciskanych owocowych i warzywnych soków. Obawiają się, że zainwestują w drogi sprzęt, który nie spełni ich oczekiwań. To wszystko są tylko kiepskie wymówki. Dzisiaj na rynku jest mnóstwo różnych modeli wyciskarek, niektóre z nich (np. G21) można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie. A więc do dzieła.
Oto kilka wskazówek, które mogą Wam się przydać na zakupach
Naszym zdecydowanym wyborem są wyciskarki wolnoobrotowe. Wycisną one z warzyw i owoców sok do ostatniej kropli, do tego będzie on zawierał znacznie większą ilość błonnika niż te zrobiony w klasycznej sokowirówce. Obecnie w sprzedaży są różne modele wyciskarek wolnoobrotowych, można poczuć się wśród nich trochę zagubionym – wysoka cena nie oznacza, że sprzęt jest niezawodny. Także wyciskarki w niższej cenie nie muszą być kiepskiej jakości.
Na co zwrócić uwagę?
Kupując wyciskarkę trzeba oczywiście zwrócić uwagę przede wszystkim na jej techniczne parametry, bo to od nich zależy wydajność urządzenia i jakość uzyskanego soku. Wolnoobrotowe wyciskarki pracują naprawdę wolno, pracują z prędkością 40-80 obrotów na minutę. Dzięki temu miażdżą składniki stopniowo uwalniając przy tym sok. Dzięki wolnym obrotom wyciskarka nie nagrzewa się, w efekcie w uzyskanym soku jest komplet witamin, które zawierał wyjściowy produkt. Z uwagi na rodzaj zastosowanego elementu miażdżącego na rynku dostępne są dwa typy wyciskarek: jedno- i dwuślimakowe. Wśród wyciskarek jednoślimakowych wyróżniamy pionowe i poziome. Te pierwsze mają mniejsze rozmiary i mniejszy otwór do wkładania produktów. Dzięki małym rozmiarom doskonale sprawdzą się w małej kuchni. Te poziome mają większe gabaryty, otwór wlotowy jest w nich na tyle duży, że zmieści się w nim cały owoc.
Najczęściej wyciskarki poziome są urządzeniami o większych możliwościach. Można w nich mielić, przygotowywać przeciery i sorbety. Są dobre dla wieloosobowej rodziny, sprawdzą się również w restauracji. Wybierając wyciskarkę koniecznie trzeba zwrócić uwagę jaka jest moc urządzenia. Wyciskarka, która ma moc powyżej 150 W poradzi sobie z wyciskaniem soku z twardych owoców i warzyw. Im większa jest moc wyciskarki, tym lepiej, gdyż jest ona bardziej efektywna. To także jest ważne Na zakupach warto zwrócić również uwagę na kilka istotnych drobiazgów. Dobra wyciskarka powinna mieć możliwość regulowania gęstości uzyskiwanego soku. Bardzo dobrze sprawdzają się także te modele, które maja blokadę kapania soku. Wszystkie elementy w wyciskarce, którą warto kupić są wyprodukowane z materiałów nie zawierających bisfenolu A.