Co warto wiedzieć o wyciskarkach do soków?
Jeśli zastanawiamy się nad tym, jak uzupełnić nasza dietę w wartościowe składniki odżywcze, przygotowanie soków owocowo-warzywnych z pewnością może okazać się szczególnie interesującym rozwiązaniem. Soki takie pozwalają na oczyszczanie organizmu z toksyn, a jednocześnie dają nam codzienny zastrzyk energii. Jeśli zdecydujemy się na zakup wyciskarki, przygotowanie wyjątkowego soku z pewnością okaże się łatwiejsze niż kiedykolwiek. My wybierzemy ulubione składniki, a urządzenie sprawi, że każda szklanka soku stanie się prawdziwą bombą witaminową.
Jak to działa?
Gdy mówimy o wyciskarce do soków, tak naprawdę mamy do czynienia z prasą w zaawansowanej postaci. Kluczowym elementem urządzenia niezmiennie okazuje się być komora wyciskania, choć na uwagę zasługuje również ślimak. Obraca się on wolno w środku komory, a siła nacisku sprawia, że zarówno owoce, jak i warzywa oddają nam swoje soki. Jeśli zastanawiamy się nad tym, czym wyciskarka do soków różni si od sokowirówki, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na proces produkcji soku. Zmiany dotyczą także jego jakości i charakterystyki.
Kogo powinna zainteresować wyciskarka do soków?
Trudno mówić o osobach, które z wyciskarki do soków będą się cieszyć bardziej oraz o tych, którym urządzenie to dostarczy mniejszej radości. Każdy, komu zależy na uzupełnieniu swojego jadłospisu o witaminy i minerały w dużych ilościach, powinien być zachwycony takim rozwiązaniem. Warto też pamiętać o tym, że skład soków przyczynia się do tego, że przynajmniej niektóre posiadają specyficzne właściwości. To zatem doskonałe wsparcie także dla tych osób, których zdrowie jest zagrożone.
Przykładem soków, które nie tylko doskonale smakują, ale również wspierają organizm, mogą być choćby soki z czerwonych owoców i warzyw. Maja one działanie przeciwstarzeniowe, a ponieważ charakteryzuje je duża zawartość potasu – skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Znakomitym wsparciem dla organizmu są też soki o ciemnym zabarwieniu przygotowane z wykorzystaniem jagód, jeżyn, borówek, czerwonej kapusty, winogron oraz czarnego bzu. Pomagają one w walce z ryzykiem wystąpienia udaru mózgu, a jednocześnie uzupełniają niedobory witaminy C, potasu, cynku i żelaza w organizmie.
Jak działa wyciskarka do soków?
Wyciskarki do soków niezmiennie działają w oparciu o technologię wolnoobrotowego wyciskania. O ile więc sokowirówki dostarczają nam sok dlatego, że pozwala na to wysokoobrotowe sitko, o tyle wyciskarki do soku opierają się na nieco bardziej złożonym mechanizmie. Działają wolniej, a tym samym są zdecydowanie bardziej dokładne. Technologia wolnoobrotowa przyczynia się do tego, że składniki są miażdżone wyjątkowo delikatnie, w czym pomaga wyprofilowany w odpowiedni sposób wałek ślimakowy. W zależności od tego, z jakim modelem mamy do czynienia, może on osiągać szybkość wynoszącą od 70 do 120 obrotów w ciągu minuty. Sam proces wyciskania soku składa się zresztą z kilku etapów. Najpierw dochodzi zatem do miażdżenia owoców i warzyw, a dopiero potem – do wyciskania soku.