Przepisy i porady

Zwiększ spożycie składników odżywczych dzięki przepisowi na sok jabłkowo-bananowo-marchewkowy (ABC)

Redakcja Wyciskarki Opinie

Jako dziecko prawdopodobnie słyszeliście, że króliki jedzą marchewki, małpy banany, a konie jabłka. Jednak nasze rozumienie potrzeb żywieniowych wykracza poza ideę "jeden pokarm pasuje do wszystkich". Wiemy również, że ludzie korzystają z tych pokarmów tak samo jak zwierzęta, ale możesz nie wiedzieć, jak korzystne są te owoce i warzywa dla Twojego zdrowia!

Potęga marchewki

Czy Twoja mama mówiła Ci kiedyś, że marchew jest dobra dla Twojego wzroku? To nie jest tylko stara bajka! Marchew jest bogata w witaminę A, która pomaga powierzchni twoich oczu, jak również błonom śluzowym i skórze, blokować bakterie i wirusy przed wnikaniem do organizmu i wywoływaniem infekcji.

Już jedna porcja marchwi zapewni Ci aż 334% dziennego zalecanego spożycia witaminy A! Jedna porcja marchewki dostarcza również 10% witaminy C, 7% witaminy B6 i 17% witaminy K. Marchewki są świetną przekąską, ponieważ są niskokaloryczne i stanowią dobre źródło błonnika, który sprawia, że dłużej czujesz się syty.

Wzmocnienie z bananów

Choć banany, podobnie jak marchew, nie są tak bogate w składniki odżywcze jak marchew i zawierają więcej kalorii, dostarczają organizmowi potrzebnego błonnika i białka. Spożywając jednego małego banana, spożywasz 10% zalecanej dziennej dawki witaminy C i 18% zalecanej dawki witaminy B6.

banan

Banany zawierają również 10% potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i jest ważny dla mięśni, serca i funkcji trawiennych. Marchew również dostarcza sporej ilości potasu. Wreszcie, banany dostarczają 7% dziennego zalecanego poziomu magnezu, który jest niezbędny dla mocnych kości, sygnalizacji komórkowej i produkcji energii.

Nie bez powodu jest to najpopularniejszy owoc w Ameryce. Banany to szybka i wygodna przekąska, która zaspokoi Twoje słodkie pragnienie bez konieczności mycia, krojenia czy przygotowywania!

Nie zapomnij o jabłkach!

Zawartość błonnika w marchewce i bananach nie może się równać z klasycznym jabłkiem. Jedno jabłko dostarcza cztery gramy błonnika! Błonnik ten jest rozpuszczalny i może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika mogą również pomóc w utracie wagi!

Jabłka dostarczą Ci również około 10% zalecanej dziennej dawki witaminy C.

Wszystkie te składniki w połączeniu mogą pomóc Ci uzyskać dzienną porcję owoców i warzyw w jednej szklance świeżego, pysznego soku!

Przepis na sok jabłkowo-bananowo-marchewkowy

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 3 duże marchewki

Wskazówki

Wycisnąć sok z jabłka i marchewki, następnie wlać do blendera i dodać banana. Miksować przez około 30 sekund. Podawać schłodzone.

Zobacz