Przepisy i porady

7-dniowy plan soków, aby dodać więcej owoców i warzyw do swojej diety

Redakcja Wyciskarki Opinie

Twój przewodnik po soku, w tym zdrowe przepisy na soki, porady ekspertów i najlepsze sokowirówki do kupienia. Plus, dowiedzieć się, czy sok może pomóc w utracie wagi i zdrowy sposób, aby dodać sok do swojej diety.

Każdy z oferowanych przez nas produktów został niezależnie wybrany i recenzowany przez nasz zespół redakcyjny. Jeśli dokonasz zakupu za pomocą dołączonych linków, możemy otrzymać prowizję.

Każdy z naszych 7 zdrowych domowych przepisów na sok dostarcza około jednej czwartej średniej dziennej zalecanej ilości owoców i warzyw na szklankę (5 1/2 filiżanki na 2.000 kalorii). Kilka badań pokazuje, że dodanie do diety większej ilości owoców i warzyw może poprawić zdrowie psychiczne i samopoczucie, jednak większość z nas nie ma wystarczającej ilości.

Podczas gdy smoothies zazwyczaj zawierają więcej błonnika (ponieważ cały kawałek produktu kończy się w produkcie końcowym) i więcej owoców, świeże soki mogą być wypełnione ciemnolistną zielenią i dużą ilością czerwonych, pomarańczowych i/lub fioletowych warzyw, aby pomóc zmaksymalizować ilość składników odżywczych w każdej szklance.

Nasz 7-dniowy plan soków daje Ci codziennie wyśmienite przepisy, które pomogą Ci dodać więcej owoców i warzyw do Twojej diety.

7-Dniowy Plan Sokowy

Soki są wspaniałe o każdej porze dnia, ale stanowią miły dodatek do zdrowego śniadania lub jako przekąska. (Uwaga: Każdy przepis zawiera dwie porcje soku w ilości od 8 do 10 uncji.) Oto pełne tygodniowe przepisy na soki, które pomogą Ci w przygotowaniu produktu.

Dzień 1: Zielony Sok

Fun Fact: Seler naciowy i pietruszka w tym soku dostarczają apigeninę, związek, który promuje śmierć komórek nowotworowych, zgodnie z badaniami z Ohio State University. (Dowiedz się, czy sok z selera jest tu zdrowy)

Dzień 2: Sok pomidorowy - strawny

Fun Fact: Kiedy ludzie pili szklankę soku warzywnego codziennie, dostali podwójną porcję warzyw z ludzi, którzy właśnie próbowali jeść więcej warzyw.

Dzień 3: Sok truskawkowo-ogórkowy

Fun Fact: Truskawki są trzecim co do wielkości źródłem polifenoli, przeciwutleniaczy uważanych za zmniejszające ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, które naukowcy z Harvardu wykazali, że pomagają zachować zdrowe zęby.

Dzień 4: Sok energetyczny borówkowo-kapułkowy

Zabawny fakt: Czerwona kapusta i jagody pakują ten sok z antocyjanami, przeciwutleniaczami, które pomagają zachować ostrą pamięć.

Dzień 5: Spinach-Apple Juice

Fun Fact: Szpinak w tym soku zapewnia zdrową dawkę witaminy K, która pomaga utrzymać Twoje kości silne.

Dzień 6: Sok imbirowo-buraczany (Ginger-Beet Juice)

Fun Fact: Picie soku z buraków przed treningiem może zwiększyć Twoją wytrzymałość poprzez zwiększenie przepływu krwi, co daje Twoim mięśniom paliwa i tlenu, których potrzebują.

Dzień 7: Sok marchwiowo-pomarańczowy

Zabawny fakt: Kiedy ludzie pili wysokotłuszczowy posiłek z bogatym w witaminę C sokiem owocowym (ten dostarcza 66% wartości dziennej), mieli znacznie niższy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi w porównaniu z tymi, którzy pili placebo.

Możesz stracić na wadze przez sok?

Wiele osób interesuje się sokiem, a sok oczyszcza, jako sposób na utratę wagi. Oprócz picia soku zalecamy spożywanie zdrowych posiłków. Jeśli pijesz sok tylko przez długi okres czasu, brakuje Ci ważnych składników odżywczych, takich jak białko i tłuszcz. Twój organizm również zacznie się buntować, jeśli zrobisz pełne oczyszczenie z soku i twój metabolizm zwolni (dowiedz się więcej o tym, czy oczyszczanie i detoksykacja są bezpieczne).

To powiedziawszy, warzywa są jednym z najlepszych pokarmów do jedzenia do utraty wagi. Są one niskokaloryczne, bogate w błonnik (który, jeśli tylko sok z nich, można pominąć) i bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Wiemy również, że picie kalorii nie jest tak satysfakcjonujące, jak ich spożywanie, więc jeśli jesteś tylko sok swój produkt, tracisz. Ale dodanie pakowanego wegetariańskiego świeżego soku do swojego dnia może pomóc w osiągnięciu celów utraty wagi w ramach ogólnego planu zdrowego odżywiania.

Staraj się jeść więcej produktów pełnoziarnistych (owoców, warzyw, całych ziaren, zdrowego białka i tłuszczów) i mniej cukru, dodając sok do swojej diety.  Jeść więcej z tych wspieranych przez naukę najlepszych pokarmów do jedzenia dla utraty wagi lub spróbuj jeden z naszych planów posiłków, aby pomóc Ci schudnąć.

6 kroków i porady ekspertów

Podekscytowany, że zaczniesz sok? 7-dniowy plan soków EatingWell został zaprojektowany jako zestaw startowy z poradami i przepisami, które pomogą Ci zacząć lub, jeśli jesteś już domowym entuzjastą, dać Ci nowe pomysły na sokowirówkę. Oto wskazówki, jak samodzielnie przyrządzić zdrowy, świeży sok w domu.

1. Umyć wszystkie owoce, warzywa i zioła bez potrzeby ich suszenia.

2. Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta - każda wyciskarka do soku jest inna.

3. Dodaj najpierw najdelikatniejsze składniki, takie jak zieleń liściowa i zioła.

4. Następnie z miękkimi warzywami i/lub owocami (pomidory, jagody itp.).

5. Zakończyć twarde warzywa i/lub owoce (jabłka, seler naciowy itp.). Nasze składniki recepturowe są wymienione w tym zamówieniu.

6. Pić świeży sok w ciągu jednego dnia lub zamrozić go.

Jak kupić najlepszą sokowirówkę

Na rynku istnieje wiele rodzajów sokowirówek, ale wszystkie można podzielić na dwie główne kategorie: szybkie (tzw. sokowirówki odśrodkowe) lub szybkie (tzw. mastykatory, zimno-prasowe lub o niskiej prędkości obrotowej na minutę).

Sokowirówki wysokiej prędkości

Szybkoobrotowe sokowirówki przetwarzają owoce i warzywa z większą prędkością poprzez kontakt z rozdrabniaczem wirującym na filtrze siatkowym, tworząc siłę "odśrodkową". W przypadku typów bez wyrzutu, miazga pozostaje w koszu rozdrabniacza; w przypadku typów z automatycznym wyrzutem, miazga jest wyrzucana do oddzielnego kosza na odpady. Szybkoobrotowe sokowirówki są zazwyczaj tańsze, jednak zwolennicy ruchu surowych produktów żywnościowych twierdzą, że ciepło wytwarzane wraz z dużą prędkością może rozbić niektóre składniki odżywcze podczas ekstrakcji soku.

Sokowirówki niskoprędkościowe

Sokowirówki pracujące na niskich obrotach przetwarzają owoce i warzywa na niższych obrotach, wytwarzając w ten sposób mniej ciepła i hałasu oraz wydobywając więcej soku niż sokowirówki pracujące na wysokich obrotach. W przypadku sokowirówek liściastych, takich jak szpinak czy jarmuż, najlepsze są sokowirówki niskoobrotowe. Istnieją dwa rodzaje sokowirówek wolnoobrotowych: poziome i pionowe. Sokowirówki poziome i pionowe różnią się głównie kształtem, przy czym sokowirówka pionowa jest bardziej zwarta, a sokowirówka pozioma wymaga większej powierzchni roboczej. Sokowirówki poziome są jednak bardziej wszechstronne, ponieważ umożliwiają tworzenie domowych maseł orzechowych, makaronów i żywności dla dzieci. Sokowirówki wolnoobrotowe są droższe, ale idealne, jeśli chcesz produkować soki zawierające dużo zieleni liściastej.

Zobacz