Przepisy i porady

Jak zrobić swój własny, naturalny jogurt w 7 prostych krokach

Redakcja Wyciskarki Opinie

 

Częścią prowadzenia zdrowego życia i wspierania swojego ciała jest właściwe odżywianie się. Wiele osób wpada w pułapkę bezmyślnego podjadania i napełniania się pustymi kaloriami. Wprowadzając niewielkie zmiany w swojej rutynie przekąskowej, możesz zrobić duże postępy w realizacji swoich celów zdrowotnych.

Pomyśl na przykład o jogurcie. Ta popularna przekąska może być świetnym źródłem białka, doskonałym dla zdrowia układu trawiennego, z probiotykami, które wzmacniają Twój układ odpornościowy. Gdy dowiesz się, jak łatwo jest zrobić własny jogurt, możesz zrobić jogurt w dowolnym smaku, który wybierzesz i zawsze mieć pod ręką zdrową przekąskę.

Jogurt i probiotyki

Jednym z głównych powodów, dla których powinieneś spożywać kubek jogurtu każdego dnia, jest różnorodność probiotyków znajdujących się w tej żywności. Probiotyki zwalczają złe bakterie w Twoim organizmie, zwalczają infekcje i wspomagają zdrowe trawienie.

Jogurt kupiony w sklepie jest oczywiście doskonałym źródłem probiotyków. Jednak robiąc własny jogurt w domu, możesz mieć pewność, że używasz surowego, organicznego mleka i cieszyć się największym możliwym stężeniem probiotyków.

 

Korzyści zdrowotne płynące z jogurtu

Poświęcenie czasu na zrobienie własnego jogurtu pozwala cieszyć się szerokim zakresem korzyści zdrowotnych. Badania wskazują, że istnieje wiele dobrych powodów, aby jeść jogurt, w tym poprawa zdrowia przewodu pokarmowego i zdrowszego układu odpornościowego.

Kiedy wybierasz jogurt jako przekąskę, otrzymujesz dużą porcję białka, probiotyków, witamin i minerałów. Te składniki odżywcze są jeszcze lepsze, gdy robisz własny jogurt, ponieważ nie musisz się martwić, że Twoja przekąska jest pełna nienaturalnych konserwantów i chemikaliów.

 

Zrób swój własny domowy jogurt

Jogurt jest tak niewiarygodnie łatwy do zrobienia, że nie ma powodu, aby kupować komercyjnie robiony jogurt. Jest to świetny trik, jeśli masz dzieci, ponieważ możesz użyć jogurtu, aby zwiększyć ich spożycie składników odżywczych i uniknąć dodanych cukrów w komercyjnym jogurcie.

Zanim zaczniesz, przygotuj następujące składniki i rzeczy:

  • 2 łyżki stołowe gotowego jogurtu jako starter (trzymaj się organicznych, bez dodatku cukru odmian) 1 kwartę surowego, organicznego mleka (najlepsze jest mleko kozie) Termometr spożywczy 1 ręcznik kąpielowy 1 słoik typu "mason" wielkości ćwiartki Druciana trzepaczka Elektryczna podkładka grzewcza 4-kwartowy rondel

Kiedy wszystko jest już gotowe, można zaczynać. Wystarczy wykonać poniższe kroki, aby cieszyć się świeżym, domowym jogurtem:

  1. Podgrzej mleko w rondelku, unikając przypalenia. Pozwól, aby mleko gotować bardzo lekko. Przelej mleko do szklanego słoika i pozwól mu ostygnąć do 110° (użyj termometru). Wymieszaj jogurt starterowy z mlekiem i zamknij słoik. Zawiń słoik w podkładkę grzewczą i zawiń go w ręcznik. Pozostaw słoik w włączonej podkładce grzewczej na 7 do 10 godzin. Delikatnie zdejmij słoik z podkładki i przenieś go do lodówki. Po pozostawieniu jogurtu na noc, będzie on miał konsystencję jogurtu, którą znasz i jest gotowy do spożycia. Dodaj do jogurtu owoce lub przyprawy, aby dodać mu trochę smaku. Dodaj przyprawy i owoce do każdej indywidualnej porcji, aby uniknąć zanieczyszczenia słoika z jogurtem.

Przeczytaj więcej na: http://bimbo24.pl

Zobacz