Poradnik do zrobienia idealnego soku dla Ciebie
Jak korzystać z tabeli kombinacji zielonych soków
Postaram się uprościć łączenie soku dla ciebie tutaj z kilkoma wykresami. Będą pytania takie jak "Czy możesz mieszać owoce i warzywa?" Niektóre miejsca w Internecie sugerują, że nie można mieszać owoców i warzyw z jakichkolwiek powodów. Błagam, nie zgadzam się. Pytam "Dlaczego nie?"
Owoce i warzywa są pokarmem roślinnym. Pokarmy roślinne w zasadzie mogą się mieszać z wyjątkiem tego, że tekstura soku może być inna, co może powodować, że sok nie będzie smakował tak dobrze, ale nie zaszkodzi.
Niegotowane pokarmy roślinne zawierają te same podstawowe składniki odżywcze: enzymy, witaminy, minerały, bioflawonoidy, fitoskładniki... więc dlaczego nie mogą być mieszane? W rzeczywistości, mieszanie ich daje im synergiczną moc do współpracy jako super booster!
Jakie inne korzyści dla zdrowia mają zielone soki, o które pytasz? Proszę spojrzeć na soki warzywne. Jeśli jesteś nowy w dziedzinie soków, przeczytaj najpierw stronę Podstawy soków.
Ta karta jest tylko podstawową wskazówką, która pomoże Ci rozpocząć przygotowywanie zielonego soku o przyjemnym smaku. Po wypróbowaniu każdej z tych różnych kombinacji, będziesz mieć większą pewność, że będziesz mógł eksperymentować na własną rękę. Kombinacje te są nieskończone. Później możesz chcieć dodać więcej lub mniej składników do soku. To zależy tylko od ciebie. Nie ma żadnej twardej i szybkiej reguły co do tego, co można włożyć do soku.
Jak zrobić zielony sok idealny - zawsze!
Wszystkie poniższe pomiary są dla jednej porcji tylko około 400-600 ml przy użyciu sokowirówki. Przy użyciu sokowirówki odśrodkowej możesz otrzymać mniejszą ilość soku. Dostosuj odpowiednio ilość, aby uzyskać żądaną ilość. Tak będzie:
Podstawa soku + Główne składniki + Opcjonalne składniki
= Wielki Degustacja Zielonego Soczku!!!
Proponowane poniżej warzywa mają być soczone na surowo (niegotowane). Aby dowiedzieć się więcej na temat korzyści zdrowotnych poszczególnych owoców/warzyw, kliknij na ich linki.
KROK 1: Stwórz podstawę dla swojego zielonego soku
Po pierwsze, zdecyduj, od której podstawy chcesz zacząć.
Zielone soki nie muszą oznaczać, że musisz używać TYLKO zielonych warzyw.
Możesz mieć również inne kolorowe warzywa i owoce w mniejszych ilościach. W rzeczywistości zachęca się, aby używać innych "kolorowych" warzyw - czerwonych, fioletowych, pomarańczowych, żółtych - dla ich różnych składników odżywczych.
Oto kilka propozycji. Wszystkie one składają się na jedną porcję. Dostosuj odpowiednio ilość, aby uzyskać żądaną ilość.
KROK 2: Dodanie głównych składników do zielonego soku
Wybierz jedną z dwóch powyższych pozycji (BASE) i wymieszaj z którąkolwiek z nich doskonały super zielony sok:
Masz pomysł! Z powyższej listy, możesz również wymieszać i dopasować dowolne dwa przedmioty przy użyciu sugerowanej ilości. Następnie ...
KROK 3: Dodanie opcjonalnych składników do zielonego soku
Tak więc weź Bazę # 1 lub 2 lub 3, + DY z głównych składników (dowolne 2 punkty) powyżej.
Aby uczynić ją bardziej interesującą, + KAŻDY z tych opcjonalnych punktów poniżej, aby uzupełnić smak, jeśli nie są one już w Twoim przepisie.
Te produkty są nieco mocne, a nawet ostre, więc używaj ich oszczędnie lub po prostu pomiń, jeśli nie lubisz ich zapachu/smaku.
Jedną ze wspaniałych właściwości tych produktów jest pomoc w utrzymaniu równowagi flory jelitowej. Pomaga ona zredukować szkodliwe bakterie i zwiększyć populację pożytecznych bakterii.
Inne składniki, które możesz dodać do swojego soku: liście mięty, liście bazylii, limonki, mniszek lekarski, szczypta kajenny w proszku, cynamon w proszku, nasiona chia, itp. Mówi się, że ogranicza cię tylko wyobraźnia. ????
Więc masz tu niekończącą się listę przepisów na zielone soki, które możesz stworzyć poprzez dopasowanie mieszanek. Eksperymentuj z ilością zgodnie z własnym gustem. Niech to będzie proste i nieskomplikowane.
Zdobądź więcej receptur na zielony sok.
Bawcie się dobrze!