Przepisy i porady

Utrata wagi, zapobieganie pogorszeniu pamięci i rakowi z rabarbarem

Redakcja Wyciskarki Opinie

Rabarbar jest jednym z najbardziej korzystnych warzyw, a jednak bardzo niewiele osób o tym wie lub go spożywa. Rabarbar jest bogaty w zdrowe składniki odżywcze i minerały.

To czerwone warzywo zawiera wiele korzyści zdrowotnych, ale zanim poznasz powody, dla których warto jeść rabarbar, powinieneś wiedzieć, że nie wolno jeść liści. Liście zawierają bardzo wysoki poziom kwasu szczawiowego, który może być trujący. Używaj tylko łodyg w swoich przepisach i do soków. Wypróbuj przepis na sok podany poniżej.

Podstawowe korzyści płynące z jedzenia rabarbaru

Istnieją dwie główne części rabarbaru, łodygi i liście. W łodygach rabarbaru znajdują się korzystne witaminy i składniki odżywcze.

Rabarbar zawiera witaminę C i K, błonnik pokarmowy, a nawet białko. Posiada również korzystne minerały, takie jak potas, wapń, mangan i magnez.

Dowiedz się więcej o niesamowitych korzyściach zdrowotnych rabarbaru.

1. Jedz rabarbar, aby schudnąć

Rabarbar ma bardzo niską liczbę kalorii, z tylko 21 kalorii na 100 gramów rabarbaru. Jedząc kilka posiłków w ciągu tygodnia, które zawierają rabarbar jako główny składnik, można znacznie zmniejszyć liczbę kalorii. Jedząc więcej rabarbaru dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych, nie zwiększając przy tym liczby kalorii.

2. Popraw swoje zdrowie sercowo-naczyniowe

Zdrowie sercowo-naczyniowe powinny być problemem dla każdego. Błonnik znajdujący się w rabarbarze może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Przeciwutleniacze zawarte w rabarbarze pomagają również zapobiegać chorobom serca i innym dolegliwościom zdrowotnym.

3. Pomoc dla Twojego układu trawiennego

Jeśli cierpisz na zaparcia lub problemy trawienne, jedzenie więcej rabarbaru może pomóc poprawić swój układ trawienny. Rabarbar pęcznieje stolca, co powoduje gładkie, regularne wypróżnienia. Poprawa regularności pomaga zmniejszyć gazy, wzdęcia, skurcze i raka jelita grubego.

4. Zapobiegaj chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera jest coraz większym problemem. Szacuje się, że jedna trzecia populacji rozwinie chorobę Alzheimera w ciągu swojego życia. Witamina K zawarta w rabarbarze zapobiega utlenianiu komórek mózgowych i może pomóc w stymulowaniu zdolności poznawczych, zapobiegając lub opóźniając wystąpienie choroby Alzheimera.

5. Zapobieganie nowotworom

Rabarbar zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które są antyrakowe. Spożywanie ich tak świeże, jak to możliwe pozwala organizmowi zmaksymalizować korzyści z przeciwutleniaczy w celu zapobiegania rakowi i wzrostu guza.

Przepis na sok z rabarbaru

Sok z rabarbaru jest łatwy do zrobienia. Wyciśnij go tak, jak seler naciowy. Zacznij włączać rabarbar do swojego menu sokowego. Oto przepis na sok, jak możesz go przyrządzić.

  • 8-10 łodyg rabarbaru
  • ½ małego ananasa
  • 2 marchewki
  • ½ cytryny

Zobacz