Przepisy i porady

5 Owoców, których nie można lub nie powinno się wyciskać (oraz ich opcje alternatywne)

Redakcja Wyciskarki Opinie

Porozmawiajmy o nieoszlifowanych owocach.

Przy tak intensywnym życiu, które wszyscy prowadzimy, trudno jest śledzić świeże owoce i warzywa, które spożywamy na co dzień.

Na szczęście, mamy możliwość stworzenia własnego, świeżego soku, aby spożywać witaminy, minerały i zwiększoną energię, której nasz organizm pragnie.

Jeśli jesteś taki jak my, uwielbiasz eksperymentować z różnymi rodzajami produktów podczas sokowania, ale należy pamiętać, że nie możesz sokować wszystkiego. Niezależnie od tego, czy jesteś nowy w branży sokowniczej, czy dopiero rozpoczynasz własny biznes sokowniczy, ta lista owoców, z których nie możesz sokować, będzie dla Ciebie atutem.

1. Awokado

Awokado jest chwalone za wysoką wartość odżywczą i zdolność do zapewnienia doskonałego smaku i kremowej konsystencji prawie każdy napojowi lub potrawie.

Są one bogate w witaminę K, witaminę C, foliany, potas i wiele innych! Chociaż obecnie wszędzie widzimy awokado, nie jest ono doskonałe do wszystkiego.

Czy można zrobić sok z awokado? Nie.
Ponieważ awokado ma kremową konsystencję i nie jest tak soczyste jak inne owoce, trudno jest z nimi wyekstrahować sok.

Alternatywnie: Zalecamy dodawanie do koktajli i innych napojów mieszanych lub przecierać je i dodawać do soków!

2. Borówki

Borówki są uważane za superowoce. Są to owoce niskokaloryczne, pełne kluczowych składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego (świetnego dla układu pokarmowego), witamin, przeciwutleniaczy i minerałów.

Mimo, że borówki zapakowane są w duży poncz, trudno jest uzyskać zalecaną ilość składników odżywczych przez cały owoc (chyba, że zje się ich tonę!), dlatego też dodawanie borówek do smoothies i innych napojów jest bardzo popularne.

Czy można zrobić sok z jagód? Tak, ale...
Borówki mają miękką i mięsistą konsystencję, przez co nie dają dużo soku. Ponadto są drogie, więc przygotowanie puree i dodanie do soku lub użycie jego niewielkiej ilości (w celu zmiany koloru lub dodania lekkiego smaku) byłoby znacznie bardziej praktyczne.

Alternatywnie: zalecamy najpierw zmieszanie ich, a następnie dodawanie do soku. Zawsze można je przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, zanim zostaną wlane do mieszanki z sokiem. Alternatywnie, można je dodać do każdego koktajlu lub napoju mieszanego w celu dodania ponczu!

Pro Tip: Zamrażanie świeżych jagód, a następnie rozmrażanie ich nieco osłabia komórki rośliny i można uzyskać wyższe plony, bliższe 40%.

3. Banany

Banany zawierają garść ważnych składników odżywczych, takich jak potas, witamina B6, witamina C, magnez, błonnik, miedź i inne. Ponieważ banany są słodką, łatwą i zdrową dla serca przekąską, są idealne na śniadanie w podróży!

Możesz zrobić sok z bananów? Nie.
Banany nie są jak większość soczystych owoców, które mogą być z powodzeniem soczone z dużą wydajnością. Nie zawierają one wystarczającej ilości płynu, aby można je było wycisnąć do soku.

Alternatywnie: Zalecamy dodawanie ich do smoothies i innych napojów mieszanych.

4. Wiśnie

Podobnie jak jagody, wiśnie są superfruitem wypełnionym błonnikiem, białkiem, witaminą A i witaminą C. Badania przeprowadzone przez University of Michigan wykazały, że antyoksydanty zawarte w wiśniach przedostają się do ludzkiego krwioobiegu i zwiększają aktywność antyoksydacyjną, co może chronić przed chorobami serca i innymi powszechnymi chorobami.

Możesz zrobić sok z wiśni? Tak, ale...
Podobnie jak jagody, wiśnie mają miękką, mięsistą konsystencję, więc potrzeba dużo wiśni, aby wyprodukować tylko jedną szklankę soku. Głównym powodem, dla którego ludzie nie lubią sokować wiśni, jest to, że przed sokiem trzeba je oczyścić z wodorostów.

Alternatywnie: Możesz dodać wiśnie do koktajli i innych napojów mieszanych lub użyć niewielkiej ilości ich soku w swoim przepisie na sok.

5. Mango

W różnych częściach świata, mango jest uważane za "króla owoców". Wiele badań łączy mango z poprawą odporności, zdrowia trawiennego, wzroku i zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka. Nic dziwnego, że jest to podstawa w wielu kulturach Ameryki Południowej, Azji i Indii!

Możesz zrobić sok z mango? Nie .
Mango są bardzo mięsistymi owocami, które nie są optymalne do sokowania.

Alternatywnie: Mrożone mango idealnie nadaje się do smoothies i dodaje wspaniały, kremowy smak. Jeśli szukasz jakiegoś rodzaju gęstego, przypominającego sok mango napoju, zalecamy użycie blendera do przecierania mango, który można następnie dodać do każdego soku. Sprawdza się to również w przypadku papai.

Zobacz