Potężne właściwości lecznicze miodu (i jak go używać)

Ostatnia aktualizacja 6 grudnia 2017 r.
Każde gospodarstwo domowe powinno mieć butelkę lub dwie, organicznego lub surowego miodu ze względu na jego niesamowite korzyści zdrowotne.
Chcemy miodu, a nie cukru
Korzyści zdrowotne płynące z miodu są tak niesamowite, że to taka szkoda, że stały się prawie zapomniane wraz z wprowadzeniem cukru i substytutów cukru.
Miód nie jest tylko środkiem słodzącym do żywności i napojów, ale w rzeczywistości jest starożytną formą medycyny, która jest pełna wartości odżywczych.
Najlepsi sportowcy używają wody z miodem, aby zwiększyć i stymulować swoją wydajność. Przysięgają na nią i nie złapiesz ich na piciu zatrutych chemicznych napojów sportowych.
Na półkach sklepowych można znaleźć wiele ładnych słoików z miodem. Są to te jasne i "czysto" wyglądające - wystrzegaj się ich!
Te ładne słoiczki to fałszywy miód, który został mocno przetworzony i zmieszany z syropem kukurydzianym lub dużą ilością cukru. To nie jest prawdziwy miód. Mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
Najlepszy miód
Najlepszy miód można kupić lokalnie od pszczelarza lub na lokalnym targu rolnym. Częściej jest to miód surowy. Surowy miód może zapobiegać objawom typu katar sienny ze względu na zawarte w nim zarodniki pyłków. W rzeczywistości odczula cię.
Wydawaj pieniądze tylko na najlepszy, dobry miód organiczny, ponieważ może on być oznaczony jako taki tylko wtedy, gdy jest produkowany zgodnie ze ścisłymi wytycznymi. Pszczoły nie są narażone na żadne zanieczyszczenia. Zawsze czytaj etykiety na słoiku, nic dodanego, nic zmieszanego, tylko czysty miód jest tym, czego powinieneś szukać i kupować.
Przeczytaj: Czym jest miód manuka i jego doskonałe korzyści zdrowotne.
Środki lecznicze na bazie miodu
Większość ludzi idzie do apteki lub sklepu z lekami na kaszel, przeziębienie i grypę, szukając produktu z miodem i często z cytryną w składzie. Wiedzą, że to ma być dla nich dobre, ale bardzo często marnują swoje pieniądze.
Szklanka ciepłej wody z surowym miodem i świeżym sokiem z cytryny jest o wiele bardziej skuteczna.
Surowy miód zawiera antyoksydanty, których potrzebujemy w naszych codziennych dietach, aby zmieść te wolne rodniki, które są tak szkodliwe dla naszego zdrowia. W rzeczywistości miód zawiera o wiele więcej antyoksydantów niż niektóre owoce i warzywa. Jednak połączenie tych dwóch składników jest rzeczywiście doskonałym sposobem na zdrowe odżywianie.
Podobnie jak propolis, surowy miód zawiera odpowiednie enzymy, które pomagają w prawidłowym trawieniu pokarmów i są niezwykle pomocne w przypadku zespołu jelita drażliwego. Spożywanie miodu stymuluje również limfocyty B i T, dzięki czemu namnażają się one, wzmacniając w ten sposób system odpornościowy.
Miód jako lekarstwo
Tysiące lat temu Hipokrates (znany nam jako autor przysięgi Hipokratesa) wyleczył większość swoich pacjentów miodem. Poświęcił większość swojego życia na leczenie chorych dzieci, które odżywiały się dzięki podawanemu im miodowi.
Obecnie istnieje wiele zdrowotnych i medycznych korzyści z miodu, które stają się ponownie świadome, a wszystkie z nich są udokumentowane w wielu czasopismach medycznych. Być może najbardziej znanym "nowoczesnym lekarzem" w tej dziedzinie jest dr Peter Molam. Jest on naukowcem pracującym w Waikato Honey Research Unit w Nowej Zelandii. Dr Molam spędził prawie całe swoje życie na badaniu i udowadnianiu korzyści płynących z miodu.
Musimy oddać hołd naukowcom z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, którzy udowodnili, że przyjmowanie dwóch do trzech uncji leczniczego miodu dziennie usuwa najtrudniejsze do leczenia wrzody żołądka. Miód pomaga powstrzymać wrzody żołądka przed ich powstaniem lub wyleczyć je, jeśli są obecne. Wszystko, co musisz zrobić, to jeść dwie do pięciu łyżeczek dobrego surowego miodu każdego dnia.
Miód pomaga również wyeliminować MRSA, przerażającą chorobę, która dość często pojawia się na świecie. E-Coli jest kolejną chorobą, która nie ma szans, gdy miód się z nią rozprawi. Szpitale używają dziś "opatrunków miodowych" zwanych Medi-Honey. Są one stosowane na wszelkiego rodzaju infekcje skórne, takie jak odleżyny, oparzenia, a nawet pieluszkowe zapalenie skóry u dzieci, ze spektakularnymi rezultatami.
W rzeczywistości miód leczy te infekcje szybciej niż jakiekolwiek leki chemiczne. Nawet po poważnych operacjach miód jest preferowanym opatrunkiem w dzisiejszych szpitalach. Oprócz tego, że miód jest słodki, aromatyczny i przyjemny w smaku, leczy większość dolegliwości dzięki swojej zdolności do zjadania i niszczenia złych bakterii (wrzody żołądka są powodowane przez te bakterie, a nie przez stres), nie niszcząc przy tym dobrych bakterii, których potrzebujemy w naszym układzie pokarmowym i na naszej skórze, aby wspierać proces zdrowienia.
Czy można sobie wyobrazić bardziej wszechstronne źródło pożywienia niż dobry ole czysty miód? Miód może być używany do gotowania i pieczenia, może być mieszany z owocami, aby naturalnie osłodzić pyszne smoothie, uspokoi kaszel, umożliwiając tym samym sen, może być używany jako kosmetyk do skóry i jest niesamowitym naturalnym lekarstwem, aby wymienić tylko kilka z jego zalet.
Wszystko to i jeszcze więcej zawdzięczamy maleńkiemu owadowi zwanemu "pszczołą miodną", jedynemu owadowi, który produkuje żywność przeznaczoną do spożycia przez ludzi. Nic więc dziwnego, że nazywamy je uroczo "pracowitymi pszczółkami".
KUP MIÓD:
Ostrożnie:
Tak wspaniały jak miód jest dla naszego zdrowia, nie jest on odpowiedni dla niemowląt (dzieci poniżej 12 miesięcy). Miód zawiera zarodniki bakterii, z którymi starsze dzieci i dorośli mogą sobie poradzić. Jednak układ pokarmowy niemowląt jest dużo bardziej delikatny i nie jest jeszcze w pełni skolonizowany pożytecznymi bakteriami, które zwalczają botulizm niemowlęcy. Chociaż zdarza się to rzadko, może być potencjalnie śmiertelne.
Zatrucie jadem kiełbasianym u niemowląt wpływa na układ nerwowy dziecka i może być śmiertelne. Niektóre z objawów botulizmu niemowlęcego obejmują:
- Słaby płacz spowodowany osłabieniem mięśni
Trudności w oddychaniu i połykaniu
Słabe ssanie i słabe karmienie
Letarg
.