Przepisy i porady

Jak picie czerwonego wina wpływa na Twoje zdrowie?

Redakcja Wyciskarki Opinie

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

 Korzyści zdrowotne wynikające z picia czerwonego wina są od pewnego czasu przedmiotem debaty. Wielu uważa, że kieliszek każdego dnia jest cennym elementem zdrowej diety, podczas gdy inni uważają, że wino jest nieco przereklamowane.

Badania wielokrotnie wykazały, że umiarkowane spożycie czerwonego wina wydaje się obniżać ryzyko kilku chorób, w tym chorób serca. Istnieje jednak cienka granica pomiędzy umiarkowanym a nadmiernym spożyciem.

W tym artykule przyjrzymy się szczegółowo czerwonemu winu i jego wpływowi na zdrowie.

Czym jest czerwone wino i jak się je wytwarza?

Czerwone wino powstaje w wyniku miażdżenia i fermentacji całych winogron o ciemnej barwie. Istnieje wiele rodzajów czerwonego wina, które różnią się smakiem i kolorem. Popularne odmiany to Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignon, Pinot noir i Zinfandel. Zawartość alkoholu waha się zazwyczaj w granicach 12-15%.

Wykazano, że spożywanie umiarkowanych ilości czerwonego wina ma korzystny wpływ na zdrowie. Wynika to głównie z wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy.

Uważa się, że alkohol zawarty w winie również przyczynia się do niektórych korzyści płynących z umiarkowanego spożycia wina (1).

Podsumowanie: Czerwone wino powstaje w wyniku fermentacji całych winogron o ciemnej barwie. Jest bogate w antyoksydanty, a picie umiarkowanych ilości tego trunku jest korzystne dla zdrowia.

Francuski paradoks

Często uważa się, że czerwone wino jest odpowiedzialne za "francuski paradoks". Wyrażenie to odnosi się do obserwacji, że Francuzi mają niskie wskaźniki chorób serca, pomimo spożywania dużej ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu (2).

Niektórzy eksperci uważali, że czerwone wino było dietetycznym czynnikiem chroniącym ludność Francji przed szkodliwym wpływem tych składników odżywczych. Jednak nowe badania wykazały, że cholesterol i tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca, jeśli są spożywane w rozsądnych ilościach (3, 4).

Prawdziwym powodem dobrego zdrowia Francuzów jest prawdopodobnie fakt, że jedzą oni więcej pełnowartościowej żywności i prowadzą ogólnie zdrowszy tryb życia.

Dolna linia: Niektórzy uważają, że czerwone wino jest odpowiedzialne za dobry stan zdrowia Francuzów i że jest to główne wyjaśnienie francuskiego paradoksu.

Czerwone wino zawiera potężne związki roślinne i przeciwutleniacze, w tym resweratrol

Winogrona są bogate w wiele przeciwutleniaczy. Należą do nich resweratrol, katechina, epikatechina i proantocyjanidyny (5). Uważa się, że te przeciwutleniacze, zwłaszcza resweratrol i proantocyjanidyny, są odpowiedzialne za korzyści zdrowotne czerwonego wina.

Proantocyjanidyny mogą zmniejszać uszkodzenia oksydacyjne w organizmie. Mogą one również pomagać w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom (6, 7, 8).

Resweratrol znajduje się w skórce winogron. Jest on wytwarzany w niektórych roślinach w odpowiedzi na uszkodzenia lub urazy (9). Ten przeciwutleniacz wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zwalczaniem stanów zapalnych i krzepliwości krwi, a także zmniejszaniem ryzyka chorób serca i nowotworów. Resweratrol może również sprawić, że zwierzęta testowe będą żyły dłużej (10, 11, 12).

Jednak zawartość resweratrolu w czerwonym winie jest raczej niska. Musiałbyś spożywać kilka butelek dziennie, aby osiągnąć ilość stosowaną w badaniach na zwierzętach. Z oczywistych względów nie jest to zalecane (13, 14).

Jeśli pijesz wino tylko ze względu na zawartość resweratrolu, to lepszym pomysłem może być spożywanie go w postaci suplementu.

Linia dolna: Silne związki roślinne zawarte w czerwonym winie są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym stanem zapalnym, niższym ryzykiem chorób serca i raka oraz wydłużonym czasem życia.

Czerwone wino może obniżyć ryzyko chorób serca, udaru i przedwczesnej śmierci

Małe ilości czerwonego wina są powiązane z większą ilością korzyści zdrowotnych niż jakikolwiek inny napój alkoholowy (5, 15, 16). Wydaje się, że istnieje krzywa w kształcie litery J, która wyjaśnia związek pomiędzy spożyciem wina a ryzykiem chorób serca.

Osoby pijące około 150 ml (5 uncji) czerwonego wina dziennie wydają się być o około 32% mniej zagrożone niż osoby niepijące. Jednak większe spożycie wina znacznie zwiększa ryzyko chorób serca (14, 17).

Picie niewielkich ilości czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez pomoc w utrzymaniu "dobrego" cholesterolu HDL we krwi. Uszkodzenia oksydacyjne i utlenianie "złego" cholesterolu LDL mogą być również zredukowane nawet o 50% (18, 19, 20, 21).

Niektóre badania wskazują, że populacje już obciążone wysokim ryzykiem chorób serca, takie jak osoby starsze, mogą odnieść jeszcze większe korzyści z umiarkowanego spożycia wina (22). Ponadto, picie 1-3 kieliszków czerwonego wina dziennie, przez 3-4 dni w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u mężczyzn w średnim wieku (23, 24).

Jedno z badań wykazało również, że spożywanie 2-3 kieliszków bezalkoholowego czerwonego wina dziennie może obniżać ciśnienie krwi (25). Wiele badań wykazało, że osoby pijące wino w umiarkowanych ilościach mają niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca w porównaniu z osobami niepijącymi lub pijącymi piwo i spirytus (22, 26, 27, 28, 29, 30).

Wniosek: Picie 1-2 kieliszków czerwonego wina każdego dnia może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jednak duże ilości mogą zwiększyć to ryzyko.

Inne korzyści wynikające z picia czerwonego wina

Czerwone wino wiąże się z kilkoma innymi korzyściami zdrowotnymi, z których wiele przypisuje się jego silnym przeciwutleniaczom.

Spożycie czerwonego wina jest związane z:

  • Zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka: Badania wykazały, że umiarkowane spożycie wina jest związane z obniżonym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów, w tym raka jelita grubego, raka podstawnokomórkowego, jajnika i prostaty (31, 32, 33, 34). Zmniejszone ryzyko demencji: Picie 1-3 kieliszków wina dziennie zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem demencji i choroby Alzheimera (35, 36). Zmniejszone ryzyko depresji: Badanie przeprowadzone wśród osób w średnim wieku i starszych wykazało, że osoby, które piły 2-7 kieliszków wina tygodniowo, były mniej narażone na depresję (37, 38). Zmniejszona insulinooporność: Picie 2 kieliszków dziennie zwykłego lub bezalkoholowego czerwonego wina przez 4 tygodnie może zmniejszyć insulinooporność (39, 40). Zmniejszone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u kobiet: Umiarkowane spożycie czerwonego wina zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet (41).

Wydaje się jasne, że umiarkowane ilości czerwonego wina mogą być dla Ciebie korzystne. Jednakże, istnieją również pewne ważne negatywne aspekty, które należy rozważyć, a które zostały omówione poniżej.

Dolna linia: Umiarkowane spożycie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kilku nowotworów, demencji i depresji. Może również zwiększać wrażliwość na insulinę i zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet.

Negatywne skutki zdrowotne picia zbyt dużej ilości alkoholu

Podczas gdy umiarkowana ilość czerwonego wina może przynieść korzyści zdrowotne, spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu może powodować niszczące skutki zdrowotne.

Należą do nich:

  • Uzależnienie od alkoholu: Regularne picie alkoholu może wymknąć się spod kontroli i doprowadzić do alkoholizmu (42). Marskość wątroby: Przy spożyciu ponad 30 gramów alkoholu (ok. 2-3 kieliszków wina) dziennie wzrasta ryzyko rozwoju choroby wątroby. Choroba wątroby w stadium końcowym, zwana marskością wątroby, stanowi zagrożenie dla życia (43). Zwiększone ryzyko depresji: Osoby intensywnie pijące są narażone na znacznie większe ryzyko depresji niż osoby pijące umiarkowanie lub niepijące (37, 44). Przyrost masy ciała: Czerwone wino zawiera dwa razy więcej kalorii niż piwo i słodzone napoje bezalkoholowe. Nadmierne spożycie może zatem przyczynić się do spożycia dużej ilości kalorii i spowodować przyrost masy ciała (45, 46). Zwiększone ryzyko śmierci i chorób: Picie dużej ilości wina, nawet tylko 1-3 dni w tygodniu, może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy u mężczyzn. Wysokie spożycie alkoholu zostało również powiązane z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci (21, 41, 47).
Podsumowanie: Nadmierne spożycie napojów alkoholowych może powodować uzależnienie od alkoholu, marskość wątroby i przyrost masy ciała. Może również zwiększać ryzyko depresji, chorób i przedwczesnej śmierci.

Czy należy pić czerwone wino? Jeśli tak, to w jakich ilościach?

Jeśli lubisz pić czerwone wino, nie ma powodów do obaw, chyba że przekraczasz zalecaną ilość.

W Europie i Ameryce za umiarkowane spożycie czerwonego wina uważa się (48, 49):

  • 1-1,5 kieliszka dziennie dla kobiet. 1-2 kieliszki dziennie dla mężczyzn.

Niektóre źródła zalecają również 1-2 dni bezalkoholowe w tygodniu.

Należy pamiętać, że odnosi się to do całkowitego spożycia alkoholu. Picie takiej ilości czerwonego wina w połączeniu z innymi napojami alkoholowymi może łatwo postawić Cię w sytuacji nadmiernego spożycia.

Jeśli w przeszłości nadużywałeś substancji odurzających, prawdopodobnie powinieneś całkowicie unikać wina i innych napojów alkoholowych. Bądź również bardzo ostrożny, jeśli w Twojej rodzinie występują przypadki alkoholizmu.

Linia dolna: Umiarkowane spożycie czerwonego wina definiuje się jako 1-2 kieliszki dziennie. Zaleca się również, aby przynajmniej 1-2 dni w tygodniu nie spożywać alkoholu.

Wnioski na przyszłość

Mimo że czerwone wino wiąże się z pewnymi korzyściami zdrowotnymi, żadna z nich nie jest warta tego, aby zachęcać do spożywania alkoholu. Istnieje wiele innych skutecznych sposobów na poprawę zdrowia, które nie wymagają spożywania czegoś, co może być szkodliwe (50).

Jeśli jednak już pijesz czerwone wino, to nie ma potrzeby, aby przestać (chyba, że pijesz za dużo). Tak długo, jak nie pijesz więcej niż 1-2 kieliszki dziennie, to powinno Ci to wyjść tylko na dobre.

Więcej na: http://bimbo24.pl

Zobacz