Sorgo: nowe starożytne zboże bezglutenowe
Co to jest sorgo?
Jedną z wschodzących gwiazd w rodzinie zbóż jest starożytne ziarno zwane sorgo. Uważa się, że sorgo pochodzi z Afryki i jest ziarnem, które jest znacznie bardziej tolerancyjne na warunki suszy niż większość upraw. Bonus: sorgo jest bezglutenowe.
Około połowa sorgo produkowanego obecnie na świecie jest wykorzystywana do celów spożywczych, ale w Stanach Zjednoczonych sorgo jest głównie używane do produkcji paszy dla zwierząt lub biodegradowalnych materiałów opakowaniowych.
Rodzaje sorgo
Chociaż większość sorgo w Stanach Zjednoczonych jest wykorzystywana do celów niespożywczych, sorgo jest uniwersalnym ziarnem, które ma wiele zastosowań w kuchni.
- Z białego perłowego sorgo usunięto łuski i jest ono doskonałą alternatywą dla ryżu lub makaronu. Białe sorgo pełnoziarniste zostało zmielone tak samo jak sorgo perłowe, ale nie usunięto z niego łuski. Białe pełnoziarniste sorgo świetnie nadaje się do sałatek lub jako dodatek do zup.
Pełnoziarnista mąka z sorgo jest świetną bezglutenową opcją do wypieków.
Korzyści zdrowotne sorgo
Wykazano, że sorgo zawiera wysoki poziom fitoskładników, czyli roślinnych substancji chemicznych o właściwościach zwalczających choroby.
- Zdrowie układu trawiennego: Błonnik zawarty w sorgo jest bardzo ważny dla układu trawiennego, który pomaga zapobiegać/ograniczać wzdęcia, skurcze, nadmierne gazy, zaparcia i biegunki. Reguluje poziom cukru: Sorgo posiada enzymy, które hamują wchłanianie skrobi, co pomaga regulować poziom insuliny i glukozy w organizmie. Bezglutenowe: Sorgo będące zbożem bezglutenowym sprawia, że jest odpowiednie dla osób, które cierpią na alergię na gluten, jak w przypadku celiakii. Zdrowie czerwonych krwinek: Zawartość miedzi i żelaza w sorgo jest pomocna w zmniejszaniu ryzyka anemii lub niedoboru żelaza. Zdrowie kości: Wapń i magnez są obecne w tym ziarnie, które pomagają w rozwoju i wzmocnieniu tkanek kostnych . Witalność: Sorgo zawiera kluczowy składnik, niacynę (witamina B3), która syntetyzuje skrobię przechowywaną w mięśniach i wątrobie do ewentualnego wykorzystania jako źródło energii, utrzymując stabilny poziom energii przez cały dzień.
Zastosowania sorgo
Oto kilka sposobów, w jaki możesz włączyć sorgo do swojej diety.
- Posypuj sałatki pełnoziarnistym sorgo. Orzechowy, chrupiący smak nada nowe życie Twoim starym, sprawdzonym sałatkom. Używaj mąki z sorgo jako bezglutenowej alternatywy dla mąki pszennej w ciastach, chlebach i ciasteczkach. Użyj sorgo perłowego zamiast ryżu lub makaronu w zapiekankach i/lub zupach. Dodawaj pełnoziarniste sorgo do dań typu stir fry lub grillowanych warzyw, takich jak szparagi czy zielona fasolka. Użyj syropu z sorgo, aby zastąpić tradycyjny syrop Dodaj syrop z sorgo do prawdziwego, organicznego masła (2-4 łyżki stołowe na jedną kostkę masła), aby uzyskać słodki smak masła, który jest doskonały na herbatniki.
Jeśli nie słyszałeś o ziarnie sorgo, nie jesteś sam. To niezbyt dobrze znane zboże nie trafiło jeszcze na półki sklepowe w krajach zachodnich. Jednak specjalistyczne firmy, takie jak Bob's Red Mill, często oferują produkty z sorgo.
Zachęcamy Cię do spróbowania sorgo, gdy je znajdziesz, i sprawdzenia, czy to bezglutenowe ziarno może pasować do Twojego zdrowego stylu życia.
Więcej na: http://bimbo24.pl