Przepisy i porady

11 kreatywnych sposobów na wykorzystanie resztek miazgi z soku

Redakcja Wyciskarki Opinie

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Jeśli szukasz kreatywnych sposobów na recykling pozostałości soku, przeczytaj dalej.

Kompostowanie jest oczywistą opcją, ale nasi klienci biznesowi od soków często pytają nas, czy są jakieś inne możliwości wykorzystania miazgi sokowej. Na szczęście, na przestrzeni lat odkryliśmy wiele unikalnych receptur i metod.

Poniżej znajduje się 11 przepisów, które pomogą Ci zużyć cały ten dodatkowy miąższ sokowirówki. Zostały one stworzone z pomocą naszego niesamowitego szefa kuchni Goodnature, Ariego.

1. Zupa bulionowa

Jeśli nigdy nie zrobiłeś własnego bulionu, to masz swoją szansę! Uwielbiamy robić swój własny rosół przez cały rok, a nasz miąższ sokowy odgrywa dużą rolę!

Możesz użyć do tego przepisu świeżej lub mrożonej pulpy, upewnij się tylko, że została ona rozmrożona przed gotowaniem. Uwielbiamy robić własny rosół warzywny - miąższ dodaje wspaniałego smaku i pewnych dodatkowych korzyści zdrowotnych.

Ten domowej roboty rosół może być używany jako baza dla jakaś twój ulubionych zup i gulaszu, lub ty możesz cieszyć się je na swoim własnym! Wszystko czego potrzebujesz to pulpa warzywna, woda, sól, pieprz i twoje ulubione przyprawy.

Przepis na bulion warzywny:

  • Wlej 9-10 filiżanek wody do dużego garnka i zacznij gotować
  • Po ugotowaniu dodaj tyle masy warzywnej, ile masz Dodaj do smaku swoją sól, pieprz i inne przyprawy.
  • Po dodaniu wszystkich składników, gotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 45 minut do 1 godziny.
  • Pozwól ostygnąć lekko
  • Odcedzić pozostałą masę lub pozostawić w konsoli - wybór należy do Ciebie!
  • Przechowywać w lodówce do 5 dni i w zamrażarce do 3 miesięcy.

2. 2. Przepis na wegańskie Pesto

Ten wspaniały przepis został stworzony w Kuchni Innowacji Goodnature przez naszego szefa kuchni i konsultanta, Ariego. Tutaj używamy resztek miąższu z tłoczonego na zimno mleka migdałowego, aby stworzyć wegańskie pesto z bazylii.

3. Surowe krakersy do miazgi

Rozumiemy, że krakersy z miąższu soku może nie zabrzmieć zbyt apetycznie na początku, ale te wegańskie i bezglutenowe krakersy na pewno będą hitem na następnej imprezie lub się spot. Są one one trwałe i poradzą sobie z czerpaniem w dowolnych dipach, takich jak hummus, guacamole czy dip szpinakowy.

To doskonała przekąska dla alergików, osób z nietolerancją lub tych, którzy chcą mieć czyste i zdrowe jedzenie. Możesz użyć dowolnej masy warzywnej, która Ci się podoba, ale my wolimy użyć masy marchewkowej.

4. Pieczywo

Dodawanie masy sokowirów do wypieków doda wilgoci do Twoich ulubionych przepisów. W niektórych przypadkach można nawet zmniejszyć ilość oliwy z oliwek lub masła - tworząc zdrowszą alternatywę i dobrze wykorzystując miazgę.

Kilka naszych ulubionych przysmaków na miąższ sokowirówki to bochenki szybkiego pieczywa, muffiny, babeczki, ciasteczka i inne! Wypróbuj poniższy przepis i daj nam znać, co myślisz.

Babeczki marchewkowe

W tym konkretnym przepisie, nasz szef kuchni użył resztek miąższu z mieszanki soków, które zawierały marchew, jabłko, cytrynę i imbir.

Polecamy użycie miąższu z dowolnej mieszanki słodkiego lub półsłodkiego soku z marchwi - jak zawsze możesz eksperymentować, jak tylko chcesz! Te pyszne babeczki będą idealnym słodkim przysmakiem do zaoferowania jako produkt w punkcie sprzedaży!

5. Smoothies

Dodawanie resztek miąższu do koktajli da Ci kopa składników odżywczych i błonnika! Miąższ pomoże również zagęścić smoothie, tworząc pyszną, przypominającą koktajl mleczny konsystencję.

Eksperymentowanie jest jednym z najlepszych elementów soku, prawda? Miłej zabawy i zabawy z różnymi kombinacjami, aby znaleźć tę, którą lubisz najbardziej - może nawet znaleźć swój nowy ulubiony przepis!

6. Śniadanie

Jeśli chcesz zrobić idealną jajecznicę, patelnię, frytki lub ziemniaki, wrzuć kilka łyżek stołowych pulpy sokowirówki, aby dodać jej dodatkowego smaku. Możesz łatwo stworzyć odżywcze śniadanie w kilka minut!

7. Skóra owocowa

Skóra owocowa była jednym z naszych ulubionych słodkich przysmaków, gdy dorastaliśmy. Swoją własną skórę owocową można łatwo wyprodukować przy użyciu świeżego miąższu owocowego. Oto jak:

Wyłóż arkusz ciasteczka papierem woskowym Naciśnij i ułóż równomiernie miąższ owoców - upewnij się, że wszystko jest równo, aby zapewnić ich równomierne wysuszenie. Umieść w odwadniaczu lub w najniższym położeniu piekarnika (najlepiej około 115 stopni) na 12-14 godzin. Pokrój na paski i ciesz się!
Możesz również zmieszać sok z cytrynami i/lub cukrem (w zależności od słodyczy owoców) z miąższem owocowym, aby uzyskać cieńszą konsystencję i słodszy smak.

8. Lizaki

Używając resztek miazgi, możesz stworzyć pyszny przysmak dla Ciebie, Twoich klientów i Twojej rodziny.

Zrób swój ulubiony sok i odstaw trochę na swoje lody Posypać niektóre z masy sokowirówki do foremek do lody Wlej sok do foremek Zamrozić i cieszyć się!
Istnieje tak wiele różnych smaków, w których możesz się bawić, że uważamy, iż nasz orzeźwiający przepis na sok z cytryny byłby idealny!

9. Barwnik odzieżowy

Czy wiesz, że miazga z soku może być używana do barwienia odzieży?

Nori Co, właściciel Sunshine Juice w Tokio, Japonia, współpracował z laboratorium botanicznym nad stworzeniem zielonego barwnika używanego z resztką masy organicznej soku! Następnie użyli barwnika na 100% bawełnianych herbatników z bawełny organicznej i stworzyli własną unikalną linię odzieży. Zobacz je tutaj!

Chcesz zrobić swój własny? Sprawdź ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak zrobić naturalny barwnik z owoców i warzyw tutaj.

10. Cream Cheese Spread

Używając miąższu z sokiem, łatwo jest zrobić własny kremowy ser do smarowania! Można go używać na krakersy, kanapki, warzywa i inne.

Odmierzyć około ½ filiżanki miąższu owocowego lub warzywnego (w przypadku użycia miąższu owocowego należy upewnić się, że owoc jest drobno posiekany lub zmiażdżony). Następnie wymieszać miąższ z około filiżanką śmietankowego sera. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera, aby delikatnie ubić ser śmietankowy. Posolić i doprawić dip do smaku. Do mieszanek warzywnych polecamy cebulę i czosnek w proszku. Umieść w lodówce na około 2-4 godziny, aby smaki mogły się rozpłynąć i cieszyć!

11. Smakołyki dla psów

Rozpieszczaj swojego futrzastego przyjaciela, robiąc z miazgi z soku własne, zdrowe przysmaki dla psów! Mogą być one przygotowywane w partiach i przechowywane w słoiku z przysmakami dla psów, lub możesz zrobić je dla swoich klientów, aby zabrać je do domu.

  • 2 filiżanki soku*
  • ⅓ filiżanki naturalnego masła orzechowego
  • ¼ filiżanki mielonego lnu
  • ¾ do 1 ½ filiżanki owsa

*Proszę o uwagę: Niektóre owoce i warzywa są toksyczne dla psów. Proszę upewnić się, że nie są one zawarte w żadnym z przysmaków. Należą do nich mgławica, winogrona i nasiona jabłek - są one trujące dla psów. Staraj się trzymać z dala od owoców cytrusowych, ponieważ większość psów nie lubi ich smaku.

Polecamy marchewkę, jarmuż, ogórek, jabłko (bez pestek), sałatę, seler naciowy, szpinak, melon i gruszkę. Przed stworzeniem przysmaku, zawsze upewnij się, że składniki są bezpieczne i zdrowe dla Twojego futrzastego przyjaciela!

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 275° F. W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki razem. Powoli wsypać zwinięty owies, aż osiągniesz ładną konsystencję ciasta. Następnie użyj mieszanki do formowania kształtów smakołyków Umieść na blasze do pieczenia i gotuj przez 50-60 minut.

Zobacz