Przepisy i porady

Miód Manuka może zabić każdy rodzaj bakterii (nawet te superbakterie!)

Redakcja Wyciskarki Opinie

Ostatnia aktualizacja 15 STYCZNIA 2018 r.

Naukowcy odkryli niedawno kolejny powód, dla którego musimy ratować przed wyginięciem zapylacze przyrody, a konkretnie w tym przypadku pszczoły miodne. Oprócz nieocenionych usług zapylania, które świadczą, pszczoły miodne mogą być również źródłem alternatywnych narzędzi do walki z infekcjami w obliczu stale rosnącej liczby patogenów odpornych na antybiotyki.

Naukowcy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji zidentyfikowali 13 szczepów bakterii kwasu mlekowego występujących w świeżym miodzie, które produkują wiele aktywnych związków przeciwdrobnoustrojowych. Wyniki ich badań zostały opublikowane w International Wound Journal we wrześniu 2014 roku.1

Bakterie w świeżym miodzie leczą zakażenia ran

Świeży surowy miód był używany przez całą historię do leczenia infekcji. Znajduje się on w żołądku miodowym pszczół i jest zupełnie inny niż produkowany miód sprzedawany w sklepach spożywczych. W rzeczywistości, wysoko przetworzony miód kupiony w sklepie jest podobny do syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, co jest bardziej prawdopodobne, aby zwiększyć infekcje i nigdy nie powinien być stosowany do leczenia ran miejscowych.

Bakterie z miodu pszczelego zostały przetestowane w laboratorium na ciężkich infekcjach ran u ludzi, takich jak MRSA (metycylinooporny Staphylococcus aureus), Pseudomonas aeruginosa i Enterococcus oporny na wankomycynę (VRE). Kiedy bakteria została zaaplikowana do organizmów zakaźnych w laboratorium, zneutralizowała je wszystkie.

Bakterie kwasu mlekowego zostały również przetestowane na koniach z uporczywymi ranami. Bakterie zostały zmieszane z miodem i zastosowane na ranach dziesięciu koni - ranach, które nie reagowały na żadne inne leczenie.

Wynik? Mieszanka miodu wyleczyła wszystkie rany koni.

Wykazano również, że ta sama formuła chroni przed upadkiem kolonii pszczół.

Żywe bakterie kwasu mlekowego mają unikalne właściwości

Naukowcy z Uniwersytetu w Lund uważają, że te obiecujące wyniki są spowodowane szerokim spektrum aktywnych substancji przeciwbakteryjnych, które są unikalne dla miodu znajdującego się w żołądku pszczoły. Według głównego autora badania, Tobiasa Olofssona:

"Antybiotyki to w większości przypadków jedna substancja czynna, skuteczna tylko wobec wąskiego spektrum bakterii. W przypadku stosowania żywych 13 bakterii kwasu mlekowego wytwarza odpowiedni rodzaj związków przeciwbakteryjnych w zależności od zagrożenia. "Wydaje się, że to rozwiązanie sprawdzało się przez miliony lat ochrony zdrowia pszczół i miodu przed innymi szkodliwymi mikroorganizmami. Jednakże, ponieważ kupowany w sklepach miód nie zawiera żywych bakterii kwasu mlekowego, wiele z jego unikalnych właściwości zostało utraconych w ostatnich czasach. "2

Naukowcy planują przeprowadzenie dalszych badań nad wykorzystaniem miodu do leczenia miejscowych infekcji u ludzi i zwierząt.

//

Miód Manuka

Miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły zapylające krzew manuka (Leptospermum scoparium), który jest rośliną leczniczą pochodzącą z Nowej Zelandii. Jego aktywny składnik, methylglyoxal (MG), jest związkiem występującym w niewielkich ilościach w większości rodzajów miodu. W miodzie manuka, MG pochodzi z przekształcenia dihydroksyacetonu - substancji, która jest wysoce skoncentrowana w nektarze kwiatów manuka.3

Badania kliniczne wykazały, że miód manuka może skutecznie zwalczać ponad 250 klinicznych szczepów bakterii, w tym niektóre odmiany odporne na antybiotyki.4

Miód manuka zawiera unikalny składnik o właściwościach antybakteryjnych zwany Unique Manuka Factor (UMF), który nadaje mu niezwykłą aktywność antybakteryjną. Miód uwalnia nadtlenek wodoru w procesie enzymatycznym, który nadaje mu właściwości antyseptyczne, ale aktywny miód manuka zawiera "coś specjalnego", co sprawia, że jest on znacznie lepszy od innych rodzajów miodu, jeśli chodzi o zabijanie bakterii.

Poziom UMF jest różny, dlatego też każda partia manuki jest klasyfikowana i wyceniana według ilości zawartego w niej UMF. Im wyższe stężenie UMF, tym ciemniejszy, gęstszy i droższy jest miód. Do użytku leczniczego zaleca się miód o UMF 10 lub wyższym.

Miód używany do leczenia ran jest miodem klasy medycznej, a nie zwykłym słoikiem z półki w kuchni. Miód klasy medycznej jest hodowany, aby upewnić się, że nie zawiera zanieczyszczeń bakteryjnych.

Wyjątkowość miodu Manuka

Tym, co wyróżnia miód Manuka jest jego niesamowity profil odżywczy. Zwykły surowy miód jest już znany ze swoich ogromnych właściwości odżywczych i wzmacniających odporność. Ogólnie rzecz biorąc, typowy surowy, niefiltrowany miód jest bogatym źródłem

    Aminokwasów witamin z grupy B (B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy) Wapnia Miedź Żelazo Magnez Mangan Fosfor Potas Sód Cynk

Jednak zawartość składników odżywczych w miodzie Manuka jest nawet 4 razy większa niż w zwykłych miodach kwiatowych. Jest to tak zwany Unique Manuka Factor (UMF).

Kiedy chcesz kupić miód manuka, zwróć uwagę na ocenę UMF, która powinna być wyższa niż UMF 10. Nie kupuj niczego poniżej 10. UMF 10-15 jest wystarczający dla utrzymania ogólnego zdrowia i witalności. Aby miód manuka miał działanie lecznicze, szukaj miodu o UMF 15+ lub nawet UMF 20+. Im wyższy UMF, tym może być droższy, ale możesz być pewien jego jakości.

Niewiarygodne korzyści zdrowotne płynące z miodu Manuka

Wysoka zawartość składników odżywczych i minerałów w miodzie manuka sprawia, że jest on doskonałą pomocą w wielu problemach zdrowotnych. Wykazano, że jest on korzystny w leczeniu dolegliwości o charakterze bakteryjnym i zapalnym:

    Gastritis kwaśny refluks Zapalenie okrężnicy: Wrzody trawienne, IBS, IBD Przeziębienie i grypa Kaszel i ból gardła Tonsilitis Zapalenie zatok Alergie Choroby skóry Infekcje grzybicze Zakażenie gronkowcem (MRSA) Łupież i problemy skóry głowy Skaleczenia i oparzenia

Jak stosować miód manuka

Aby doświadczyć najwięcej korzyści, powinieneś przyjmować dawkę około 1-2 łyżek stołowych miodu manuka dziennie. Najłatwiejszym sposobem jest przyjmowanie go bezpośrednio, ale jeśli jest dla ciebie trochę za słodki, możesz dodać go do ulubionej herbaty ziołowej, jogurtu lub tostów z kiełkującego ziarna.

Jeśli chcesz wzmocnić działanie wzmacniające odporność lub wyleczyć ból gardła, dodaj 1 łyżeczkę cynamonu. Badania wykazują, że antybakteryjne właściwości cynamonu i miodu manuka są tak silne, że naprawdę mogą pomóc Ci szybko wrócić do zdrowia!

Źródło: Mercola.com

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie ze względu na wysokość prowizji.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Zobacz