Dieta Samuraja w formie cateringu dietetycznego
Najbardziej skuteczną dietą odchudzającą jest obecnie dieta samurajów. Jest nie tylko najskuteczniejsza, ale także najbardziej radykalna, najszybsza jeśli chodzi o kondycje organizmu i jednocześnie najzdrowsza.
Dieta – ogólne zasady
W ciągu dwóch tygodni można schudnąć o 4-8 kg, w zależności od początkowej wagi. Japońska dieta na 14 dni (wersja oryginalna) znana jest na całym świecie. Japońska dietetyk Naomi Moriyama twierdzi, że żywność o niskiej zawartości węglowodanów i umiarkowane porcje pomagają zachować młodość i długowieczność.
- Nie tylko w bardzo krótkim czasie możesz schudnąć, ale także po diecie, aby stać się silniejszym i bardziej odpornym.
- Schudłszy przy pomocy diety samurajskiej nie musisz obawiać się powrotu kilogramów.
- I jeszcze jeden pozytywny efekt - im częściej powtarzasz dietę (nie więcej niż 1 raz w roku), tym łatwiej jest ją utrzymać.
Według statystyk ludzie w Japonii spożywają o 25% mniej kalorii niż ludzie w innych krajach. Tłusta żywność i użycie masła na skalę przemysłową nie są popularne w kraju. Zdrowe jedzenie i małe porcje to znak rozpoznawczy japońskiej kultury. Zasada ta odpowiada jadłospisowi japońskiej diety na 7 dni lub 2 tygodnie.
Samurajskie zasady diety japońskiej
Aby 7, 13, 14-dniowa dieta japońska była skuteczna, należy przestrzegać zasad: • wstępne przygotowanie - tydzień przed startem zrezygnuj z fast foodów, tłustych produktów, słodyczy, słonych potraw;
- całkowite wykluczenie z diety soli, cukru, przypraw, sosów;
- dokładne żucie pokarmu;
- w wybranym okresie (7, 13, 14 dni) ściśle przestrzega się przygotowanego wcześniej jadłospisu diety japońskiej;
- zabroniona jest zmiana kolejności według dni odżywiania;
- po przebudzeniu wypija się szklankę ciepłej wody;
- kawę można zastąpić zieloną herbatą;
Oprócz tego musimy pić co najmniej 2 litry niegazowanej wody. Częstotliwość jej stosowania metody to 2-3 razy w roku. Powodem jest wysoki poziom stresu dla organizmu. Japońska dieta odchudzająca wykorzystuje jako główne źródło pokarmy białkowe. Niewielka ilość węglowodanów w postaci krakersów i błonnika oraz tłuszcze pochodzi z nierafinowanych olejów stosowanych jako dressing do sałatek, mięs i ryb.
Jak wygląda posiłek?
Surowa dieta japońska zawiera wszystkie makroskładniki z pewnymi zastrzeżeniami. Pod tym względem metody tej nie można określić jako zbilansowanej, dlatego dieta japońska jest przestrzegana od 7 do 14 dni, aby nie szkodzić zdrowiu. W Cateromarket.pl przygotowujemy dietę w takich odstępach czasowych. Przy pierwszych oznakach poważnego złego samopoczucia zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych lub całkowite porzucenie diety.
Cechy ścisłej japońskiej diety odchudzającej
Pierwsze skojarzenie z nazwą „dieta japońska” - przez 14 dni menu to codzienne jedzenie sushi, ryżu i curry na śniadanie, obiad i kolację, ale w ograniczonych porcjach. W rzeczywistości dieta samuraja cechują:
- małe porcje;
- ilość spożywanych kalorii - 800 kcal;
- posiłki podawane wyłącznie 3 razy dziennie, bez przekąsek;
- 14 dni to maksymalny okres;
- wykluczenie soli.
Podstawowa zasada jest taka, że japońska dieta trzynastodniowa ogranicza spożycie cukru w dowolnej postaci, soli i węglowodanów. W 7,13 lub 14 dni możesz stracić do 8 kg nadwagi. Niedobór makro i mikroelementów może wywołać poważne zakłócenia w pracy organizmu, dlatego też wyjątkowo niepożądane jest dłuższe trzymanie się tego podejścia. Pierwsze efekty japońskiej diety są imponujące. To właśnie w tym czasie następuje maksymalna utrata masy ciała z powodu wyładowania „balastu” z wody w wyniku wykluczenia soli i minimalnego spożycia węglowodanów. W drugim tygodniu waga nie spada tak aktywnie. Niewiele energii pochodzi z pożywienia, więc organizm jest zmuszony do rozkładania własnych tłuszczów.