Przepisy i porady

Dieta Samuraja w formie cateringu dietetycznego

Redakcja Wyciskarki Opinie

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

​Najbardziej skuteczną dietą odchudzającą jest obecnie dieta samurajów. Jest nie tylko najskuteczniejsza, ale także najbardziej radykalna, najszybsza jeśli chodzi o kondycje organizmu i jednocześnie najzdrowsza.

Dieta – ogólne zasady

W ciągu dwóch tygodni można schudnąć o 4-8 kg, w zależności od początkowej wagi. Japońska dieta na 14 dni (wersja oryginalna) znana jest na całym świecie. Japońska dietetyk Naomi Moriyama twierdzi, że żywność o niskiej zawartości węglowodanów i umiarkowane porcje pomagają zachować młodość i długowieczność.

  • Nie tylko w bardzo krótkim czasie możesz schudnąć, ale także po diecie, aby stać się silniejszym i bardziej odpornym.
  • Schudłszy przy pomocy diety samurajskiej nie musisz obawiać się powrotu kilogramów.
  • I jeszcze jeden pozytywny efekt - im częściej powtarzasz dietę (nie więcej niż 1 raz w roku), tym łatwiej jest ją utrzymać.

Według statystyk ludzie w Japonii spożywają o 25% mniej kalorii niż ludzie w innych krajach. Tłusta żywność i użycie masła na skalę przemysłową nie są popularne w kraju. Zdrowe jedzenie i małe porcje to znak rozpoznawczy japońskiej kultury. Zasada ta odpowiada jadłospisowi japońskiej diety na 7 dni lub 2 tygodnie.

Samurajskie zasady diety japońskiej

Aby 7, 13, 14-dniowa dieta japońska była skuteczna, należy przestrzegać zasad: • wstępne przygotowanie - tydzień przed startem zrezygnuj z fast foodów, tłustych produktów, słodyczy, słonych potraw;

  • całkowite wykluczenie z diety soli, cukru, przypraw, sosów;
  • dokładne żucie pokarmu;
  • w wybranym okresie (7, 13, 14 dni) ściśle przestrzega się przygotowanego wcześniej jadłospisu diety japońskiej;
  • zabroniona jest zmiana kolejności według dni odżywiania;
  • po przebudzeniu wypija się szklankę ciepłej wody;
  • kawę można zastąpić zieloną herbatą;

Oprócz tego musimy pić co najmniej 2 litry niegazowanej wody. Częstotliwość jej stosowania metody to 2-3 razy w roku. Powodem jest wysoki poziom stresu dla organizmu. Japońska dieta odchudzająca wykorzystuje jako główne źródło pokarmy białkowe. Niewielka ilość węglowodanów w postaci krakersów i błonnika oraz tłuszcze pochodzi z nierafinowanych olejów stosowanych jako dressing do sałatek, mięs i ryb.

Jak wygląda posiłek?

Surowa dieta japońska zawiera wszystkie makroskładniki z pewnymi zastrzeżeniami. Pod tym względem metody tej nie można określić jako zbilansowanej, dlatego dieta japońska jest przestrzegana od 7 do 14 dni, aby nie szkodzić zdrowiu. W Cateromarket.pl przygotowujemy dietę w takich odstępach czasowych. Przy pierwszych oznakach poważnego złego samopoczucia zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych lub całkowite porzucenie diety.

Cechy ścisłej japońskiej diety odchudzającej

Pierwsze skojarzenie z nazwą „dieta japońska” - przez 14 dni menu to codzienne jedzenie sushi, ryżu i curry na śniadanie, obiad i kolację, ale w ograniczonych porcjach. W rzeczywistości dieta samuraja cechują:

  • małe porcje;
  • ilość spożywanych kalorii - 800 kcal;
  • posiłki podawane wyłącznie 3 razy dziennie, bez przekąsek;
  • 14 dni to maksymalny okres;
  • wykluczenie soli.

Podstawowa zasada jest taka, że japońska dieta trzynastodniowa ogranicza spożycie cukru w dowolnej postaci, soli i węglowodanów. W 7,13 lub 14 dni możesz stracić do 8 kg nadwagi. Niedobór makro i mikroelementów może wywołać poważne zakłócenia w pracy organizmu, dlatego też wyjątkowo niepożądane jest dłuższe trzymanie się tego podejścia. Pierwsze efekty japońskiej diety są imponujące. To właśnie w tym czasie następuje maksymalna utrata masy ciała z powodu wyładowania „balastu” z wody w wyniku wykluczenia soli i minimalnego spożycia węglowodanów. W drugim tygodniu waga nie spada tak aktywnie. Niewiele energii pochodzi z pożywienia, więc organizm jest zmuszony do rozkładania własnych tłuszczów.

 

Zobacz