Przepisy i porady

Korzyści z picia świeżo wyciskanych soków

Redakcja Wyciskarki Opinie

W naszej rodzinie wszyscy uwielbiają soki. Czasem, gdy jesteśmy na mieście, kupujemy karton gotowego soku, ale zawartość trudno nazwać sokiem. Po pierwsze dlatego, że jest pasteryzowany, a po drugie z powodu dodatku dużej ilości cukru, a często także i wody. Dlatego też praktycznie każdego dnia jesteśmy coraz bardziej przekonani o tym, że zakup wyciskarki wolnoobrotowej był mądrą decyzją. Korzyści, które przynosi picie świeżo wyciskanego soku jest mnóstwo. Postanowiłam więc również i Was przekonać o ich zaletach i podzielić się przepisami na te najbardziej ulubione.

Korzyści, które przynosi picie świeżo wyciskanych soków

Bomba witamina

W sokach, które są świeżo wyciśnięte znajduje się mnóstwo witamin, minerałów i innych niezbędnych składników odżywczych. Dzięki temu wywierają one pozytywny wpływ na naszą kondycję zdrowotną, wspierają nasz układ odpornościowy do walki z różnymi infekcjami. Są lekkostrawne Wiele osób ma problemy z trawieniem. Warzywa i owoce w postaci soku zaoszczędzają układowi trawiennemu wiele pracy. Dzięki temu, że mają płynną konsystencję bardzo szybko do krwiobiegu trafiają zawarte w nich witaminy i minerały. Dodatkowym plusem jest to, że są one przetwarzane bardzo szybko, w efekcie oszczędzana jest energia. 

Są źródłem mnóstwa składników odżywczych

Aby zrobić sok należy użyć sporej ilości owoców czy warzyw. Z reguły są to takie ilości, których nie jesteśmy w stanie zjeść naraz. A jeśli nawet zjemy naraz kilka marchewek i kilka jabłek, to organizm zużyje mnóstwo energii na to, by je najpierw strawić, a później wydalić. Wypicie szklanki czy dwóch soku nie sprawi na żadnych trudności. Nasz układ pokarmowy będzie mniej obciążony, więcej więc składników budulcowych trafi we właściwe miejsce.

Pomagają pozbyć się nadmiernych kilogramów

Są bardzo smaczne, możemy je pić zamiast niezdrowych przekąsek. Dzięki temu szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. To nie wszystkie korzyści, które przynosi codzienne picie świeżych soków, jest ich znacznie więcej Chcę jednak podzielić się z Wami kilkoma swoimi przepisami na soki.

Przepisy na soki, które najbardziej smakują mnie i mojej rodzinie

Burakowo-jabłkowo-pomarańczowy

Buraki są bogate w żelazo, zapobiegają powstawaniu komórek rakowych, a w połączeniu z jabłkiem poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. W pomarańczy jest mnóstwo witaminy C, która wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Do przygotowania tego soku potrzebny jest jeden średniej wielkości burak, jedna pomarańcza i dwa średniej wielkości jabłka.

Ze szpinaku, kiwi i jabłka

Wystarczy dwa jabłka, jedno kiwi i garść liści szpinaku, aby przygotować sok bogaty w żelazo, beta-karoten, luteinę i kwas foliowy. Regularne picie tego soku korzystnie wpływa na trawienie i pamięć, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jabłko, seler naciowy i czerwona papryka

Jabłko pomaga wyregulować pracę jelit, papryka zawiera witaminę C i E, chroni skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Seler jest bogaty w witaminę C, E i B, pomaga w walce ze stresem, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Zobacz