Przepisy i porady

Badania pokazują, że jedzenie ostrej papryki może wydłużyć życie

Redakcja Wyciskarki Opinie

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

 

Starzenie się jest czymś, z czym wszyscy musimy sobie poradzić, ale istnieją sztuczki, których warto być świadomym, aby je spowolnić, takie jak jedzenie pikantnych potraw, aby zwiększyć swoją żywotność.

Badania wykazały, że jedzenie ostrych papryczek raz lub dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko śmierci o około 10%. Tymczasem spożywanie pokarmów bogatych w ostre przyprawy sześć lub siedem razy w tygodniu zmniejsza ryzyko śmierci o 14%.

Miłośnicy pikantnych potraw mogą się cieszyć, że robią coś dobrego dla swojego zdrowia.

 

Chińskie badanie zdrowia pokazuje, że pikantne jedzenie robi różnicę

Badanie zdrowia przeprowadzone na populacji Chin w latach 2004-2008 wykazało, że z 485 000 osób, około 22 000 zmarło w okresie objętym badaniem (średnio siedem lat). Osoby, które zmarły, biorąc pod uwagę historię rodziny, stan zdrowia i inne czynniki, rzadziej jadły na co dzień pikantne potrawy.

Jedzenie potraw z dodatkiem chili jest powszechne w niektórych kulturach od wieków. Jednak wraz z upływem czasu, ludzie w kulturze zachodniej wydają się zapominać o korzyściach zdrowotnych i zdecydowali, że nie lubią smaku żywności o wysokiej zawartości przypraw.

Powiązane: Why Spicy Foods Are Good For Your Health (Dlaczego pikantne potrawy są dobre dla zdrowia).

 

Naukowcy potrzebują więcej dowodów, aby zrozumieć korelację

Naukowcy uważają, że więcej studiów przypadków i dalszych dowodów może pozwolić im lepiej zrozumieć korelację między dłuższym życiem a jedzeniem pikantnych potraw.

Jednym z głównych składników pikantnych potraw jest kapsaicyna, która może mieć bezpośredni wpływ na wydłużenie życia osób dorosłych. Nie jest to jednak obecnie poparte wystarczającymi dowodami, aby jednoznacznie podać przyczynę. Dlatego naukowcy są zainteresowani rozszerzeniem wyników badań, aby znaleźć tę korelację w sposób rozstrzygający.

Ważne jest, aby zauważyć, że świeże chili, a nie proszek chili lub sos chili, ma lepszy wpływ. To jest ponieważ kapsaicyna jest typowo gotowana dla tych jadalnych mikstur. Tymczasem jedzenie zielonego chili jest również korzystne dla zdrowia.

Obecnie dostępne dowody mówią, że choroby układu oddechowego, nowotwory i choroby niedokrwienne serca były na niższym poziomie wśród uczestników badania, którzy jedli pikantne potrawy lub żywność z kapsaicyną, prawie każdego dnia ich życia. W związku z tym, aktualna teoria naukowa głosi, że kapsaicyna ma znaczący wpływ na rozwój tych problemów medycznych, zapobiegając im, a tym samym wydłużając życie danej osoby.

Osoby, które regularnie spożywają pikantne potrawy, mogą po prostu cieszyć się tą korzyścią bez żadnych zmian. Dla tych, którzy chcą skorzystać, ale nie są przyzwyczajeni do ostrych potraw, może opłacać się pracować nad tym, aby jeść je codziennie.

Twój układ pokarmowy może nie być przygotowany na ostre przyprawy i może potrzebować czasu, aby się do nich przyzwyczaić. Tak więc, bądź ostrożny przy wprowadzaniu ostrych potraw do swojej diety, a kiedy już ustalisz, że twój system poradzi sobie z przyprawami, przygotuj się na zupełnie nowy poziom różnorodności żywności i korzyści.

Więcej na: http://bimbo24.pl

Zobacz