Przepisy i porady

Fascynujące fakty i korzyści płynące z oliwy z oliwek, o których nigdy nie wiedziałeś

Redakcja Wyciskarki Opinie

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

 Większość ludzi jest dość dobrze zaznajomiona z oliwą z oliwek. Jest powszechna w sosie sałatkowym, daniach z makaronu i ogólnie w gotowaniu. Jednak oliwa z oliwek jest tak wiele więcej niż prostym składnikiem, który wrzucasz do przepisu. To złożony składnik, który kryje w sobie wiele tajemnic, z których wiele może cię zaskoczyć. Głębokie spojrzenie na korzyści płynące z oliwy z oliwek ujawni szczegóły i fakty, które sprawią, że już nigdy nie spojrzysz na oliwę z oliwek w ten sam sposób.

Czym jest oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek jest dokładnie tym, czym brzmi - oliwą pozyskiwaną z oliwek. Oliwki są zbierane z drzew oliwnych, następnie myte i miażdżone pomiędzy dużymi kamieniami lub ostrzami ze stali nierdzewnej (kamienie były oryginalną metodą przetwarzania oliwek, podczas gdy stal jest częściej używana dzisiaj). Rozdrobniona masa oliwna jest następnie szybko odwirowywana w celu oddzielenia oleju i wody, a na końcu usuwa się wodę, pozostawiając tylko olej.

Powstały w tym procesie olej jest jednonienasyconym płynnym tłuszczem, który jest powszechnie stosowany w kuchni. Jednak ma ona również wiele innych zastosowań (kosmetyki i farmaceutyki to tylko kilka przykładów). Sposób powstawania oliwy z oliwek jest dość prosty, a sama praktyka ma bardzo głęboko zakorzenioną historię. Czas zagłębić się jeszcze bardziej w świat oliwy z oliwek!

Historia oliwy z oliwek

Drzewa oliwne pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, a dzikie oliwki były zbierane i wykorzystywane już w 8000 r. p.n.e. Istnieją dowody na to, że oliwa z oliwek powstała około 6000 r. p.n.e., ale istnieją jeszcze kanistry z oliwą z oliwek datowane na 3500 r. p.n.e. Od tych wczesnych lat, oliwa z oliwek była używana nie tylko jako żywność, ale również do pielęgnacji skóry, leków, rytuałów religijnych, a nawet jako paliwo do lamp naftowych. Nie trzeba dodawać, że handel oliwą z oliwek był również bardzo rozpowszechniony i rozpoczął się około 2500 r. p.n.e.

Chociaż oliwa z oliwek jest uprawiana od tysięcy lat, niewiele się zmieniło w sposobie jej wytwarzania i stosowania. Nadal jest ona jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, a także jest szeroko stosowana na całym świecie w kuchni. Jednak nie każda oliwa z oliwek jest taka sama i istnieją różne jej odmiany i rodzaje, które mają swoje własne, specyficzne przeznaczenie.

Rodzaje oliwy z oliwek

Przy zakupie oliwy z oliwek dobrze jest wiedzieć, co oznaczają poszczególne etykiety. Każda kategoryzacja oliwy z oliwek powie Ci co nieco o tym, co znajduje się wewnątrz butelki i pomoże Ci dokonać najlepszego zakupu dla Twoich potrzeb. Czas rozszyfrować, co naprawdę oznaczają etykiety oliwy z oliwek!

Rafinowana oliwa z oliwek

Kiedy oliwa jest rafinowana, oznacza to, że została poddana obróbce chemicznej w celu ukrycia niedoskonałości smaku. Jeśli oliwa z oliwek jest zbyt kwaśna lub gorzka, może zostać przetworzona przez węgiel drzewny, inne filtry chemiczne lub po prostu przez bardzo wysoką temperaturę, aby nadać jej gładszy smak i sprawić, że będzie bardziej atrakcyjna dla konsumentów.

Szacuje się, że co najmniej 60% obecnie produkowanej oliwy z oliwek jest rafinowana z powodu złej jakości. Proces ten umożliwia producentom oliwy z oliwek wykorzystanie oliwek, które nie są w najlepszym stanie i przekształcenie ich w produkt nadający się do użytku. Dlatego też rafinowana oliwa z oliwek ma zazwyczaj bardzo mało smaku.

Nierafinowana oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, która została oznaczona jako nierafinowana, jest produktem w najczystszej postaci. Oliwa jest ekstrahowana, butelkowana i sprzedawana - to proste! Aby wyprodukować nierafinowaną oliwę z oliwek, oliwki muszą być najwyższej jakości, ponieważ nie będą poddawane żadnym chemicznym modyfikacjom, które mogłyby poprawić smak oliwy. Jak można się domyślić, nierafinowana oliwa z oliwek jest zazwyczaj droższa niż jej rafinowane odpowiedniki.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to nierafinowana oliwa z oliwek, która może mieć kilka wad w smaku. Nie została poddana obróbce chemicznej, ale spełnia niższe standardy w zakresie aromatu i smaku.

Oliwa z oliwek extra virgin

Oliwa z oliwek extra virgin jest również nierafinowana i ma najlepszy smak i aromat. Aby sprostać tej kategoryzacji, oliwa z oliwek musi spełniać najwyższe standardy i przejść określone testy składu chemicznego i standardów sensorycznych. Oliwa z oliwek extra virgin nie ma wad smakowych, kolorystycznych ani zapachowych, a jej produkcja jest droższa, ponieważ same oliwki również muszą być nieskazitelne. Dlatego oliwa z oliwek extra virgin jest najdroższą z dostępnych odmian.

Czysta oliwa z oliwek

Określenie "czysta" może być mylące, ponieważ czysta oliwa z oliwek tak naprawdę nie jest "czysta" w rozumieniu tego słowa. Czysta oliwa z oliwek jest mieszanką rafinowanej oliwy z oliwek wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ponieważ jest ona głównie rafinowana, ma niewiele smaku lub nie ma go wcale i najlepiej używać jej do smażenia lub jako część gotowanych przepisów - nie jest idealna do dressingów, w których pożądany jest bardziej zdecydowany smak oliwek.

Lekka oliwa z oliwek

Lekka oliwa z oliwek jest podobna do czystej oliwy z oliwek, ponieważ jest mieszanką oleju rafinowanego i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Lekka oliwa z oliwek zawiera jednak głównie olej rafinowany i dlatego jest jasna zarówno w kolorze, jak i w smaku. W ostatnich latach etykieta "light" sprawia wrażenie, że oliwa ta ma mniej kalorii, co nie jest prawdą. Lekka oliwa z oliwek jest po prostu blada i bardzo subtelna.

Wybór najlepszej oliwy z oliwek

Wybór najlepszej oliwy z oliwek powinien być prostym procesem, ale możesz być zaskoczony tym, jak wiele jest fałszywych lub wprowadzających w błąd oliw z oliwek. Jak więc można uniknąć zakupu podrobionej oliwy?

Jak smakuje dobra oliwa z oliwek?

Dobra oliwa z oliwek wyprodukowana z oliwek wysokiej jakości ma cienką konsystencję, przyjemny aromat z posmakiem pieprznej pikanterii i ostrości z lekką goryczką. Smak ten może być od delikatnego do intensywnego, w zależności od odmiany i dojrzałości oliwek. Z wiekiem oliwa z oliwek staje się łagodniejsza, miększa i delikatniejsza, ale nadal zachowuje przyjemny aromat.

Z drugiej strony, rafinowana oliwa z oliwek nie ma praktycznie żadnego aromatu ani smaku. Oliwa z oliwek wyprodukowana z oliwek niskiej jakości może mieć nieprzyjemny aromat, który pozostawia nieprzyjemny posmak. Oliwa z oliwek, która jest zbyt stara, będzie miała zjełczały smak, jak nieświeże orzechy i odrażający zapach.

Jak rozpoznać fałszywą oliwę z oliwek

Zacznij od uważnego przeczytania etykiety. Prawdziwa oliwa z oliwek powinna być wyprodukowana z oliwek i żadnych innych składników. Etykieta z soją, olejami z nasion lub innymi składnikami nie powinna być kupowana, jeśli szukasz prawdziwej rzeczy.

Szukaj daty zbiorów lub nazwy konkretnej tłoczni, aby zapewnić sobie autentyczność oliwy. Im więcej informacji o produkcie, tym lepiej! Pieczęcie certyfikacyjne są również doskonałym sposobem na sprawdzenie, czy oliwa z oliwek jest prawdziwa. California Olive Oil Council lub Protected Designation of Origin Unii Europejskiej są dwoma wspaniałymi źródłami, które odcisnęły swoje piętno na prawdziwej oliwie z oliwek.

Może Cię to zaskoczy, ale każda oliwa z oliwek z Chile lub Australii ma gwarancję najwyższej jakości, ponieważ kraje te mają najsurowsze standardy dla swoich oliw z oliwek.

Kupując oliwę z oliwek, nie daj się zwieść wymyślnym opakowaniom, ponieważ każdy może sprawić, że podrobiona oliwa będzie wyglądała na wymyślną, przebierając ją w butelkę z ładną etykietą. Najlepiej jest po prostu przeczytać etykietę i poszukać na niej prawdziwych informacji, aby mieć pewność, że oliwa jest prawdziwa i dobrej jakości.

Jak spożywać oliwę z oliwek

Surowa i niegotowana

Najlepszym sposobem spożywania oliwy z oliwek jest używanie oliwy z pierwszego tłoczenia, nierafinowanej, prosto z butelki.

Skrop nią sałatki wraz z octem, aby uzyskać fantastyczny sos do sałatek, lub wypij łyżeczkę prosto z butelki (zobacz korzyści płynące z picia oliwy z oliwek poniżej!).

Jak wspomniano wcześniej, wersje z pierwszego tłoczenia są najlepsze, gdy są spożywane na surowo i niegotowane.

Do gotowania

Jeśli chcesz gotować na oliwie z oliwek, możesz użyć niższej klasy, ale pamiętaj, że oliwa z oliwek ma ogólnie niższy punkt dymienia niż wiele innych olejów. Oznacza to, że zacznie się ona palić szybciej niż np. olej kokosowy czy olej z awokado.

Niższy punkt dymienia oznacza, że oliwa może nadać nieprzyjemny smak i aromat wszystkiemu, co się z nią gotuje. Aby tego uniknąć, gotuj oliwę z oliwek na średnim ogniu i unikaj jej szybkiego podgrzewania. Zdecydowanie nie używaj oliwy z oliwek do smażenia na głębokim tłuszczu.

Przechowywanie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek może się zepsuć lub zjełczeć, jeśli nie jest odpowiednio przechowywana. Może to nastąpić szczególnie szybko, gdy przechowywana jest obok kuchenki, gdzie jest gorąco. Przechowywanie w bezpośrednim świetle słonecznym (przy oknie) również sprawi, że oliwa z oliwek szybko się zepsuje.

Dobre oliwy z oliwek są zazwyczaj rozlewane do ciemnych, szklanych butelek, aby nie przepuszczały światła. Aby zachować świeżość oliwy z oliwek przez jak najdłuższy czas, przechowuj ją z dala od jasnego światła i ciepła. Najlepiej przechowywać oliwę w chłodnym miejscu, ale nie musi być ona przechowywana w lodówce.

Fascynujące zalety oliwy z oliwek

Dlaczego więc powinieneś włączyć oliwę z oliwek do swojej diety? Cóż, jest wiele powodów, a niektóre z nich mogą Cię zaskoczyć!

1. Bogata w antyoksydanty

Zalety oliwy z oliwek wynikają z jej bogatych, naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych i chorób! Przewlekły stan zapalny został powiązany z rakiem, chorobami układu krążenia, cukrzycą, chorobą Alzheimera i zapaleniem stawów.

Wykazano, że regularne spożywanie surowej oliwy z oliwek pomaga powstrzymać wszystkie te choroby dzięki niemal magicznej mocy przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze mogą również pomóc w zapobieganiu utlenianiu się cholesterolu wewnątrz pary wodnej krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Oleokantal jest antyoksydantem w oliwie z oliwek, który otrzymuje najwięcej pochwał jako środek przeciwzapalny. Mówi się, że trzy łyżki oliwy z oliwek są tak silne jak 10% dawka ibuprofenu. Dość niesamowite, że naturalny olej może to zrobić!

2. Właściwości antybakteryjne

Oliwa z oliwek extra virgin ma właściwości antybakteryjne, które są szczególnie korzystne dla zdrowia jelit. Przede wszystkim, oliwa z oliwek jest odporna na działanie bakterii Helicobacter pylori, która żyje w żołądku i może powodować wrzody żołądka lub raka. Oliwa z oliwek może pomóc kontrolować tę bakterię w sposób, w jaki inne antybiotyki nie mogą.

3. Zapobiega udarom mózgu

Oliwa z oliwek została udowodniona w badaniach, aby pomóc w zapobieganiu udarów mózgu. Jednonienasycone tłuszcze mogą pomagać w przepływie krwi do mózgu i zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia udaru. Ponieważ udary są drugim co do wielkości zabójcą w krajach rozwijających się, naturalne rozwiązanie, jakim jest oliwa z oliwek, jest szeroko badanym i popularnym środkiem zapobiegawczym.

4. Zmniejsza przyrost wagi

W przeciwieństwie do przekonania, że jedzenie tłuszczów może powodować otyłość, spożywanie oliwy z oliwek może rzeczywiście pomóc w utracie wagi. W rzeczywistości antyoksydanty w oliwie z oliwek są tym, co może pomóc w utracie wagi i żadne badania nigdy nie były w stanie bezpośrednio powiązać oliwy z oliwek z przyrostem masy ciała.

5. Zmniejsza ryzyko cukrzycy T2

Oliwa z oliwek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego, a wpływ oliwy z oliwek na cukrzycę był przedmiotem wielu badań klinicznych. Jedno z badań wykazało, że spożywanie oliwy z oliwek wraz z dietą śródziemnomorską faktycznie zmniejszyło ryzyko rozwoju cukrzycy o 40%!

6. Wzmacnia kości

Wykazano, że wysokie spożycie oliwy z oliwek pomaga w mineralizacji kości i ich zwapnieniu. Pomagając we wchłanianiu wapnia, oliwa z oliwek pomaga osobom cierpiącym na osteoporozę i może powstrzymać rozwój tej choroby.

7. Poprawia trawienie

Oliwa z oliwek jest znana z tego, że wspomaga trawienie i była stosowana w medycynie do oczyszczania przewodu pokarmowego i wspomagania wypróżnień.

8. Opóźnia starzenie się

Podczas gdy oliwa z oliwek nie może całkowicie cofnąć czasu, to z pewnością pomaga opóźnić starzenie się! Nie tylko przeciwutleniacze pomagają spowolnić proces starzenia się, ale oliwa z oliwek jest również wielki miejscowo na skórę jako środek nawilżający i dać skórze naturalny blask.

Teraz, gdy jesteś ekspertem w ocenie oliwy z oliwek, wyjdź i kup butelkę! Dla wszystkich tych niesamowitych korzyści oliwy z oliwek, nie bój się używać trochę więcej!

Więcej na: http://bimbo24.pl

Zobacz